La mina de les Agudes

Veritablement, tota la part del massís del Catllaràs encara no està descoberta per l’excursionisme i el turisme, tot i els grans atractius naturals i arquitectònics que presenta aquesta part del Berguedà. A més a més, la massificació de camins senyalitzats en totes direccions (GR, PR i rutes de turisme de Berguedà) i la modificació d’antics traçats per nous, han fet un desgavell de pintura als arbres que encara comporta als pocs excursionistes, boletaires i caçadors que s’hi atansen, més sorpresa i decepció.

La mina de carbó de les Agudes (1.100 m d’altitud), abandonada i oblidada per tothom, està situada al mig del camí que des de la població de la Nou de Berguedà puja fins al coll de la Plana i Sant Romà de la Clusa. S’ha restaurat la part d’accés a aquesta mina i s’ha tapiat tot l’interior, per tant la visita acaba amb pocs metres. Va ser explotada entre els anys 1918 i 1933 tal com indica un plafó allà instal·lat. Potser la restauració s’ha fet massa moderna i no sembla que l’entrada a la mina sigui massa acoblada al paisatge. També cal preguntar-se si valia la pena de rehabilitar una petita mina, sense massa interès, situada en un indret remot i sense cap promoció de cap mena. Cal recordar que els interessats en les mines de carbó del Berguedà seria interessant que consultessin l’extensa entrada dedicada a Peguera d’aquest bloc.

Mina de les Agudes

Interior rehabilitat de la Mina de les Agudes

Interior rehabilitat de la Mina de les Agudes

Ja que s’ha restaurat, suposo que per aquest motiu han modificat el traçat del GR 241 per tal de que passi pel mig de l’entrada. Però en aquest cas, més que per la mina pròpiament dita, l’indret és corprenedor pel paratge abrupte i salvatge imperant ja que a pocs metres de la boca d’accés hi ha les famoses agulles conegudes com Les Agudes (que donen nom a la contrada) que emergeixen enmig de les restes de les antigues cases i camps creant un fantasiós paratge d’alta muntanya d’alt interès visual i poètic. No hi ha ningú que surti decebut de la contrada; és recomanable de debò!. També cada cop més, les Agudes són més conegudes entre els escaladors experts que intenten assolir aquests cims bessons de desafiant aspecte.

Una de les desafiants agulles de les Agudes

Una de les desafiants agulles de les Agudes

Accés: Des de la població de la Nou de Berguedà (876 m) cal seguir els senyals del GR-241 en direcció a la font de Cal Patzí on hi un bonic engorjat al torrent. El camí comença a pujar més fortament per dintre del bonic bosc de pi roig, passa per la mina de l’Insula i continua amunt fins entroncar amb una pista forestal provinent de la carretera de La Nou a la formatgeria de can Cuirols. Ara, seguint el nou traçat del GR amb alguna giragonsa i amb suau pujada, el camí-pista arriba a la Mina de les Agudes (1.100 m) amb uns 50 minuts de recorregut total des de la Nou.

Si es vol caminar més i fer una bona excursió pel Catllaràs, cal continuar amunt els senyals del GR-241 on s’arribarà al coll de la Plana (1.430 m) punt més alt del recorregut enmig de la pista forestal que puja des de la Nou; després en suau davallada s’arribarà a l’antic poble de Sant Romà de la Clusa (1.360 m), antiga parròquia on hi ha un bonic refugi de muntanya (reserves per dinar i dormir al telèfon 696 597 210). Des de la Nou a Sant Romà de la Clusa uns 7 km de recorregut sempre seguint el GR 241. Cal tenir present el desnivell a superar i guardar forces pels 7 km de tornada.

Un pensament sobre “La mina de les Agudes

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (maig 2013) | Josep Mauri

Deixa un comentari