La cabana dels miners de la Font de la Mena

Les mines de la Font de la Mena i l’antiga barraca on vivien els miners, estan situades al vessant sud de la Tosa d’Alp a 2.300 m. d’altitud al capdamunt del torrent de l’Hospitalet, vall que cau sobtàdament cap a la vall de Gréixer a l’Alt Berguedà.

La cabana va ser construïda cap a l’any 1940 per facilitar l’extracció de manganès de la mina. Només cal veure el color de la pedra vermellosa del voltant, una barreja de ferro i manganès. La seva penosa situació, la dificultat d’accés i la seva altitud molt important, feia que només es pogués treballar de maig a octubre per culpa de la neu.

Als anys setanta sembla que la mina ja no tenia activitat i es va iniciar el progressiu abandonament de la contrada.

Accés: Només s’hi pot arribar a peu i demana una certa experiència en muntanya per poder arribar-hi sense problemes. La manera més ràpida d’anar-hi és sortint des del Coll de Pal (2.100 m) on s’arriba per una bona carretera des de la població de Bagà. Des d’allà cal seguir uns metres el GR 150-1 que puja cap a la Tosa d’Alp en direcció a una torre elèctrica. Uns minuts després cap anar cap a l’esquerra fins arribar al Coll de Comafloriu ara seguint uns senyals grocs i deixant a la dreta el GR. Des del coll (30 minuts) només caldrà vorejar per un bonic corriol tota la barrancada amb un esplèndid panorama, fins arribar a la Font de la Mena i les restes de la Barraca (1 hora 30 minuts). Aquest corriol en algun punt demana estar atents, tan per poder seguir-lo com per la seva exposició sobre la barrancada. En període hivernal caldrà extremar les precaucions.

Un pensament sobre “La cabana dels miners de la Font de la Mena

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (octubre 2012) « Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s