El pou de glaç de la Vinyota

El Vallès Oriental és sens dubte una de les comarques catalanes on més es va difondre la indústria rural dels pous de glaç que es va extendre fins a mitjans del segle XX on l’arribada de l’electricitat i els frigorífics, van fer perdre la necessitat d’aquest servei.

Entre els pous de glaç, de neu i les basses s’han identificat en aquesta comarca 143 elements. Al Montseny i a l’altiplà del Moianès és on per les seves característiques climàtiques, es concentren la major part de pous. Castellterçol, Castellcir i Moià és terra de pous i s’intenta, d’alguna manera, difondre aquestes construccions entre el turisme, encara que sense massa èxit perquè és una empresa complicada: els pous estan dispersos per la muntanya sense massa indicacions ni senyalitzacions i alguns de difícil localització.

El pou de la Vinyota és una de les principals construccions d’aquesta tipologia al Moianès i és potser un dels més famosos. Està situat una mica enlairat sobre la riera de Fontscalents, davant del Molí Nou i ben a prop de la balma de les Esplugues i la zona industrial “El Vapor” de la població de Castellterçol.

El pou és de planta cilíndrica, ben conservat, cobert amb cúpula, i adossat sobre el marge de la riera per això es va reforçar amb contraforts. Sobre la cúpula s’obren diverses finestres. Conserva el canal de desguàs fet amb carreus i lloses. El seu aspecte és esbelt i vigorós. A l’interior del pou, es veuen els encaixos de les bastides per empouar i desempouar. Encara que està protegit amb una reixa, la vista del pou per fora és molt interessant i per la finestra principal es pot veure parcialment l’interior.

Accés: Està a prop del camí que accedeix a la balma d’Esplugues, important masia encastada dins una gran balma i que ara és seu de l’Ecomuseu del Moianès. La visita a vint minuts del pou és del tot imprescindible. Des de la zona industrial “El Vapor” de Castellterçol, situada a la carretera en direcció a Moià, cal seguir els senyals blancs i vermells del GR 177-3 abandonant les últimes fàbriques i endintsant-se cap a la riera de Fontscalents. Arribeu entre camps i pasturatges a un pont (15 minuts). No cal creuar-lo. Allà deixeu el GR 177-3 que continua cap a les Esplugues i passant per davant de Can Santjaume i unes altres cases, arribeu al pou situat a l’esquerra del camí una mica enlairat sobre la riera de Fontscalents (20 minuts de recorregut).

Un pensament sobre “El pou de glaç de la Vinyota

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (novembre 2012) « Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s