El petròglif del torrent de Moiols

Encetem amb aquest article la primera entrada corresponent a un indret oblidat d’època prehistòrica i ho fem amb un petròglif, és a dir, una imatge creada per l’home a la superfície d’una roca. Aquest tipus de creació es podia realitzar de diverses maneres ja sigui per incisió, talla o escultura.

No és que el petròglif del torrent de Moiols -topònim dit també Maiols o Muiols- ben a prop de la població de Campdevànol sigui oblidat o hagi estat malmès, més aviat diríem que el coneix poca gent i ni tan sols surt als mapes topogràfics a l’actualitat. Per tant, el seu estat de conservació és òptim tenint en consideració el temps transcorregut des de la seva inscripció a la roca i la seva situació humida i enclotada a la vora d’un torrent que fins i tot, quan aquest ve revingut pot fins i tot inundar la roca o portar-la uns metres més avall.

Petròglif

Encara que hi ha gent que veu un gravat d’una granota, sembla ser que la teoria més lògica és que el petròglif representa la figura d’una tortuga. Hi ha poca informació i tan sols podem dir que aquests tipus d’incursions a les roques són pròpies del Neolític de fa uns 8.000 anys. Aquests petròglifs de tipus figuratiu normalment estaven relacionats amb rituals favorables a la cacera, per tant, el fet que sigui una tortuga no ens quadra gaire. Tampoc volem averiguar més… està tan bé la roca solitària i perduda a la vorera del torrent que la veritat ja ni n’hi ha prou. Es fa la visita i es torna amb la sensació d’haver fet una gran descoberta.

Petròglif al torrent de Moiols

Accés: Per trobar el petròglif s’ha de tenir una mica d’ingeni i fer una mica d’aventura pel torrent de Moiols. Per tant, caldrà portar bota impermeable i un bastó per poder seguir el torrent sense problemes. Des de Ripoll cal anar en direcció a Campdevànol i abans d’entrar a la població a mà dreta cal seguir les indicacions cap el càmping Ripollès. Deixeu l’asfalt a la primera corba on hi ha un gran espai per aparcar. Ja per pista sense asfaltar i a peu passeu per la casa de Cal Menut i més tard deixareu a l’esquerra i enlairada Can Baubs i una residència de gossos. Seguiu sempre per la pista principal fins arribar a una cruïlla (30 min aprox.) deixeu la pista principal a l’esquerra que puja fins a la casa de Moiols i Saltor i baixeu pel camí de ferradura de la dreta en direcció al torrent. El camí tot seguit farà una marcada corba i després d’uns metres a l’esquerra deixeu el camí principal i hi haurà uns petits senyals de camí entre la gespa que us acostaran al riu -si seguiu el camí principal aniríeu a l’indret oblidat Inscripcions del Pla de l’Home Mort-. Un cop al torrent de Moiols s’ha de remuntar amunt uns 10 minuts aproximadament per on es pugui (normalment no hi ha problemes). La roca és allà, a mà dreta, o a mà esquerra seguint la direcció descendent de les aigües (45 min aprox). L’horari pot variar segons l’estat del torrent o de la facilitat que tinguem de poder seguir-lo sense problemes.

Advertisements

9 thoughts on “El petròglif del torrent de Moiols

 1. Jo ja coneixia aquest petròglif, però la veritat és que no hi ha informació (o jo no n’he trobat).
  És molt semblant al que hi ha gairebé al cim del turó de Sant Antoni o Montpedrós, al Baix Llobregat.
  Esperem que li passi el mateix que al petròglif de la barraca d’en Ramon, al pla de la Calma.
  Et felicito per la troballa.

  • Gràcies per la felicitació! venint de part teva és tot un compliment. La veritat és que vaig resseguir tot el torrent de Moiols fins a trobar el petròglif. No conec el que em dius del turó de Sant Antoni, tindré que anar a veure’l!

 2. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (febrer 2013) | Josep Mauri

 3. Retroenllaç: Les inscripcions del Pla de l’Home Mort | INDRETS OBLIDATS

 4. Retroenllaç: El forn de calç del Gorg de l’Olla | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s