Els gravats del Cingle dels Tres Còdols

Ben a prop de la població Lluçanesa d’Oristà hi ha uns gravats al cingle dels Tres Còdols a uns 485 m d’altitud fets en diverses èpoques que van des de l’època moderna fins a la contemporània, que per la seva rellevància i vistositat, són dels millors de Catalunya. Sembla curiós que avui dia un fet de tanta rellevància i originalitat sigui encara ignorat per tanta gent, tot i que hi ha un rètol que diu “Respectem els grabats” escrit amb B en el mateix indret. La veritat és que sembla que seran respectats perquè el paratge, sinó es coneix la contrada, és poc visitat i divulgat.

Gravats Cingle dels Tres Còdols

Gravats Cingle de Tres Còdols

Hi ha gravats de tota mena, creus, símbols, cercles i paraules algunes de les quals hom atribueix al famós bandoler Perot Rocaguinarda datats de principis del segle XVII. Altres anotacions més tardanes es confonen amb les originals. N’hi ha una que possiblement deu ser de principis del segle XX que diu “Yo Félix Gallardo vine a buscar esta roca donde el famoso Rocaguinarda grabó su nombre un día de 1614 ya que había (?) con Don Quijote“. Els gravats són ben a prop de les ruïnes de Can Rocaguinarda on veritablement va néixer el bandoler el 1582. Assolí tanta rellevància que fins i tot les seves gestes surten al Quijote. No se sap amb certesa si part de les inscripcions foren fetes per ell, tot i que va néixer a pocs metres, però no obstant, la visita als gravats resulta amena i imprescindible.

Gravats Cingle Tres Còdols

Accés: A peu des de la població d’Oristà, cal sortir per la carretera en direcció a l’eix transversal C-25. A pocs metres a mà dreta, surt la pista que deixa a prop la casa del Tint i més tard travessa la riera Gavarresa per un pont. Després d’una suau pujada, passeu per la imponent masia de la Quintana, on junt al camí mig amagat hi ha un pou de glaç. En lleugera baixada, deixant una explotació ramadera a l’esquerra, s’arriba de nou a la riera Gavarresa. La travesseu just en el moment que hi ha les vistoses restes del molí de la Quintana, encara amb restes de la maquinària per moldre al costat de la riera. La pista -indicada amb pals verds- començarà a pujar suaument fins la casa de Can Roguinarda deixant altres pistes secundàries i tornant a travessar la riera. Des d’allà les ruïnes del mas, seguint un petit corriol i voregen uns camps, s’hi arriba als gravats (algun senyal de pintura) del Cingle dels Tres Còdols. Des d’Oristà s’hi tarda 1 hora.

Més informació a l’itinerari núm. 19 del llibre “A peu per Osona” d’Edicions Cossetània (2004)

Un pensament sobre “Els gravats del Cingle dels Tres Còdols

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (febrer 2013) | Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s