La balma i cisterna de Savellana

A prop de la població osonenca de Roda de Ter però dins del terme municipal de les Masies de Roda, hi ha força paratges de gran interès arqueològic i paisatgístic. El castell de Savellana, del quan en queden poques restes de parets i és situat dalt d’un alterós turó prop del gran casal de Salou, és potser un dels punts més interessants de la zona, encara que no massa divulgat ni freqüentat. Bona culpa d’aquesta greu mancança són els diferents mapes que dibuixen aquesta part del curs del Ter mitjà força incomplets i amb greus mancances de camins i corriols.

Cisterna de la balma de Savellana

I molt menys conegut encara, tot i que hi passa l’antic camí que pujava al castell de Savellana des de la masia del Salou, és la balma i cisterna de Savellana. Aquestes restes de balma obrada i antiga cisterna denota un passat habitat i força recent d’aquesta contrada. No he trobat dades d’aquesta balma ni de quan es va construir la cisterna, molt ben feta d’altra banda. Ni tan sols apareix el nom de la balma enlloc. La cisterna, feta de pedra, recull tots els abundants regalims dels sostre de la balma. Tot i que surt una mica d’aigua per una petita fonteta i es fa un petit reguerot al mig del camí, es podria veure millor amb un recipient posant-lo a dins de la cisterna, encara que no s’aconsella per l’estancament de les aigües. Es pot observar la importància del camí que hi porta fa segles enrere perquè té algun tram empedrat i hi ha graons en algun punt per superar el desnivell.

Detall cisterna Savellana

Accés: Just abans d’entrar a la població de Roda de Ter provinents de Vic, cal agafar la pista forestal asfaltada que porta a la finca privada del mas de Salou. Arribeu a una porta que tanca l’accés a la propietat. Si veniu en cotxe hi ha un petit aparcament (des de Roda de Ter s’hi pot arribar seguint els senyals del GR 210 des del carrer Verdaguer i després General Carbó a la dreta en uns trenta minuts d’agradable camí). Passeu la porta que delimita la propietat i seguiu per la dreta cap el Mas de Salou (10 minuts). Un cop passat aquest gran casal originari del segle XIV, hi ha una cruïlla de pistes. Seguiu cap a l’esquerra en direcció a l’ermita de Santa Magdalena del Conangle. Cal estar atents perquè uns metres després a la dreta de la pista comença l’antic camí al castell de Savellana que ressegueix per baix tota la cinglera (no indicat). Arribeu a la balma en uns 10 minuts de bonic corriol, en total uns 20 minuts des de l’aparcament de Salou. Si continueu el camí passat la balma arribeu en cinc minuts més a una cruïlla de corriols. A l’esquerra i de pujada un d’ells puja (amb una interessant escala tallada a la pedra) fins a les poques restes del castell de Savellana (originari del segle XI) de visita imprescindible per completar la jornada i que, tot i ser declarat bé cultural d’interès nacional el 1993, roman en l’oblit absolut i només és visitat per excursionistes de les poblacions de les rodalies.

2 pensaments sobre “La balma i cisterna de Savellana

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (febrer 2013) | Josep Mauri

  2. Retroenllaç: La misteriosa tomba de Santa Magdalena de Conangle | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s