La Torre dels Soldats

Ben aixecada al damunt d’un alterós turó ben visible des de la població Bagenca d’Avinyó a 476 m. d’altitud, la Torre dels Soldats és una de les torres de telegrafia òptica que es troben en més bon estat de l’antiga línia que unia Manresa amb Vic.

La Torre dels Soldats

El telègraf òptic, va ser una nova xarxa de comunicacions per senyals basant-se en un codi propi prèviament establert, força ràpid i efectiu, creat a l’Espanya del segle XIX segons referents d’altres països europeus. La segona guerra carlina o Guerra dels Matiners (1847-1849) va accelerar la creació d’aquesta xarxa per tot el territori davant la guerra de guerrilla practicada per les tropes carlines que obligava al govern a comunicar-se ràpidament entre diferents zones davant l’avanç de l’enemic. Per tant, les torres eren instruments del govern lliberal de l’època per mantenir l’ordre públic: únicament al servei de l’executiu, la cort i l’exèrcit. Un gran article referent a la telegrafia òptica a Catalunya el podeu trobar a la revista electrònica de geografia i ciències socials de la Universitat de Barcelona Scripta Nova.

La Torre dels Soldats (vista lateral)

Encara que és declarada Bé cultural d’interès Nacional, el seu aïllament i desconeixement és notori, tot i estant, com he dit, ben a prop i visible des d’Avinyó. Només cal dir que no fa massa anys que encara no hi constava al mapa comarcal “Bages” de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. En comparació amb altres torres de telègraf que només queden un munt de rocs, aquesta conserva les quatre parets, encara que sense sostre i cap resta de les dependències interiors. Segons la font, hi ha discrepàncies relatives a la data de la seva creació: A la Memòria tècnica del Mapa de Patrimoni cultural d’Avinyó de la Diputació de Barcelona es diu que es va construir a l’any 1854; en canvi l’historiador Antoni Pladevall a la Gran Geografia comarcal de Catalunya volum IX, diu que va fer-se a l’any 1848 durant la guerra dels Matiners abans mencionada. Altres fonts la daten de començaments de 1849. Si la data de la Diputació fos correcte -encara que la xarxa de telègraf fou desmantellada el 1862- ja no hagués servit per a la guerra dels Matiners. També sembla que es va utilitzar per a la tercera guerra carlina (1872-1876) però només com a torre de vigilància. Ja fa anys que hi ha el projecte de restaurar la torre abans de què desaparegui completament. De fet, el dia que es van fer aquestes fotografies vaig veure personal de la Diputació de Barcelona prenen mesures.

La Torre dels Soldats detall

Accés: Des de la població d’Avinyó (353 m. d’altitud), cal continuar un quilòmetre més per la carretera en direcció a Prats de Lluçanès. Enfront de l’escorxador “Avinyó” hi ha bon espai per aparcar. Ja a peu es segueix uns metres més la carretera i a mà dreta surt una pista forestal barrada amb un tanca. La passeu i uns metres més enllà en passeu una altra. Creueu la riera Gavarresa i uns metres després deixeu un camí a la dreta. La pista va pujant suaument entre bonics pins amb prats verds. Deixeu a mà esquerra una pista secundària (10 minuts) i planegeu per la dreta vorejant prats amb algun tram empedrat. Cruïlla (menys de 20 minuts) -rètol “Camí de Transhumància”- on ja es veu enlairada per primer cop la torre dels Soldats. Seguiu per l’esquerra en lleugera pujada i vorejant un canal de desguàs d’una bassa. Passeu una altra tanca. Deixeu la pista a la dreta i enfileu per l’antic corriol -fita- per dintre del bonic bosc. Uns metres abans d’arribar travesseu una altra pista forestal. Arribeu finalment al turó on hi ha la torre dels Soldats (35 minuts).

4 pensaments sobre “La Torre dels Soldats

 1. Bon article.
  La torre dels Soldats, encara que no massa coneguda, és una de les construccions emblemàtiques carlines del Bages nord. Seria convenient que la Diputació (o qui fós) poses fil a l’agulla i li netejés la cara i impedís el seu deteriorament.
  Per altra banda, des de l’any passat, a Avinyó fan la “Fira dels Matiners”, on la torre dels Soldats hi té molt protagonisme. A veure si entre una cosa i altra la salvem…

  Salut,
  Xavi
  08660.blogspot.com

 2. Gràcies Xavier pel comentari. La Torre dels Soldats té prous al·licients per ser coneguda, protegida i divulgada… però mentrestant això no es fa, és mereix estar, com a mínim, al bloc dels “Indrets oblidats”

 3. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (març 2013) | Josep Mauri

 4. Retroenllaç: La torre de telegrafia de Seva | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s