Les inscripcions del Pla de l’Home Mort

El Pla de l’Home Mort, situat una mica enlairat sobre el torrent de Baubs i ben a prop del Collet de Baubs o de Comallevosa, ha estat des de sempre un important punt de pas a l’antic camí que des de Ripoll anava al santuari de Vidabona.

Primera pedra de terme venint des del Coll de Baubs

Primera pedra de terme venint des del Coll de Baubs

Unes pedres de terme i una pedra amb un inscripció funerària situades unes ben a prop de les altres i a l’esquerra del camí ben visibles, fan que els pocs excursionistes que s’hi atansen que van a Vidabona o a Sant Julià de Saltor, intentin desxifrar l’entrellat que ens estant explicant les pedres. Pel poc que podem dir sembla que el topònim “Home Mort”, com en molts altres indrets del país, ja ens fa augurar que un crim va succeir en aquest indret. Si a més uns metres més amunt podem afirmar que hi ha el “Collet de les Qüestions” podríem arribar a raonar que les qüestions van acabar amb un assassinat… Però això no té cap fonament científic; és una simple reflexió amb el mapa topogràfic al davant…

Segona pedra de terme venint del Coll de Baubs. Darrere seu la estela funerària

Segona pedra de terme venint del Coll de Baubs. Darrere seu la estela funerària

És que les dades de les pedres no ens aclareixen res: A la primera pedra de terme posa “FC 16” i a la altra de més amunt “FC 24” i a la estela funerària “BS 1902 CC”. Si ajuntéssim les dos dates ens quedaria 1624 i a la inscripció 1902, hi ha massa anys de diferència… 16 són els anys del primer mort i 24 el del segon?. Veritablement hi ha algun mort? 1 o 2? O simplement són dues pedres de terme normals i només hi ha una inscripció funerària? Sembla que a l’estar tant a prop unes de les altres tinguin que estar relacionades… Massa preguntes sense resposta. No he trobat res d’informació sobre el tema i m’agradaria que si algú en sapigués més, que sisplau, es posi en contacte amb mi.

Estela amb inscripció funerària

Estela amb inscripció funerària

Accés: Si es segueix l’itinerari descrit al Petròglif del torrent de Moiols podeu fer en una sola jornada diversos indrets oblidats ben a prop de Campdevànol.

4 pensaments sobre “Les inscripcions del Pla de l’Home Mort

  1. Retroenllaç: El petròglif del torrent de Moiols | INDRETS OBLIDATS

  2. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (maig 2013) | Josep Mauri

  3. Retroenllaç: El forn de calç del Gorg de l’Olla | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari