El molí dels Sors

A mig camí entre les poblacions de Seva i Taradell, a prop del Pont d’en Gatus -punt de pas de nombrosos camins excursionistes- i vora el riu Gurri, el Molí dels Sors roman oblidat per tothom i engolit totalment per la vegetació de manera que pots passar per davant i no veure’l sinó et fixes o coneixes la seva existència.

Molí dels Sors (2)

Tot i la seva notòria grandària, el molí està absolutament envoltat de vegetació, plantes enfiladisses i ruderals de tota mena. Si et fixes bé un petit corriol salva els escassos passos entre l’entrada al molí i el camí principal. Un cop a dins, encara hi ha força dependències visitables amb importants restes de finestres, portes i diverses estances.

Molí dels Sors

Molí dels Sors (4)

No he trobat cap referència als anys que fa que aquest molí fariner està abandonat, ni res del seu passat. Els pocs metres que el separen del bonic i esvelt Pont d’en Gatus fan que les poques referències de la contrada vagin dedicades al pont. Originari del segle XVI, s’ha fet relativament conegut perquè un pidolaire rodamón va viure una llarga temporada a sota seu. Es deia Agustí, però com sempre anava acompanyat de molts gats, el van batejar com en Gatus. Si a més, ajuntem que en aquest punt el riu Gurri fa una estreta i curiosa gorja i hi ha les restes d’una antiga resclosa (on el riu salva el desnivell amb un bonic saltant) tot plegat origina que la contrada sigui molt vistosa i plàcida inclús a l’estiu, si hi baixa força aigua, es pot veure algú banyant-se.

Sorprenent fotografia de l'any 1915 on darrera del Pont d'en Gatus encara pot veure's el Molí en tota la seva esplendor (Fotografía original de Francesc Xavier Parés CEC)

Sorprenent fotografia de l’any 1915 on darrera del Pont d’en Gatus encara pot veure’s el molí en tota la seva esplendor contrastant bruscament amb ara que és tot cobert per la vegetació (Fotografia original de Francesc Xavier Parés CEC)

El bonic Pont d'en Gatus

El bonic Pont d’en Gatus

Accés: La manera més ràpida d’acostar-s’hi és des de la població de Seva. Del centre de la població cal anar en direcció a Viladrau per la carretera fins a trobar els senyals blancs i vermells del GR 2 que provenen del Brull. Seguiu-les cap a l’esquerra, baixant suaument pel carrer de Pedret. Després d’un tram de camps el GR 2 baixa una mica sobtat cap al fons de la clotada. Arribeu al Pont d’en Gatus (30 minuts). Un cop travessat aneu per la pista cap a l’esquerra; el molí és a la dreta amagat per la vegetació, abans de tornar a creuar el riu altre cop.

Les Gorges del Gurri surten al meu últim llibre. Més informació del recorregut que visita les Gorges a l’itinerari 23 del llibre “Curiositats naturals a prop de Barcelona“, Edicions Cossetània, 2012.

Anuncis

Un pensament sobre “El molí dels Sors

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al Blog dels Indrets Oblidats (juny 2013) | Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s