Les fonts del Torrent de Rentadors

La muntanya del Matagalls, al massís del Montseny central, és una de les contrades de Catalunya on hi ha més fonts al seu redós. I normalment parlem de fonts importants, algunes amb taules, pedrissos, oratoris, pedrons, plafons de ceràmica, petites escultures… vaja fonts que mereixen la pena visitar. Bona part d’aquest fet es deu a l’associació Amics Aplec de Matagalls, que pràcticament cada any -al segon diumenge de juliol- aprofiten el concorregut aplec del Matagalls al cim de la muntanya per inaugurar alguna nova font o arranjar alguna que s’hagi fet malbé.

Font dels Manlleuencs

Cal travessar el Torrent de Rentadors per arribar a la font dels Manlleuencs

Però la freqüència i visita de les moltes fonts que hi ha escampades per la muntanya per part d’excursionistes, caçadors o boletaires és molt desigual. Té molt a veure si aquestes venen de pas d’algun monument, cim o paratge destacat. Per aquest motiu, englobem sota el nom les fonts del Torrent de Rentadors, diverses fonts d’un tram del torrent anomenat el Sot de la Fagetona, ben vistoses, arranjades i amb certa monumentalitat però que, com no estan indicades sobre el terreny, els excursionistes que van fins al santuari de Sant Segimon les passen per alt quedant en certa manera poc visitades i oblidades bona part de l’any. També cal afegir que normalment el cabal d’aquestes fonts és força minso -algun cop s’han assecat- i podria ser que molta gent no s’hi acostés a veure-les per aquest fet. Tampoc els camins principals fins al cim del Matagalls passen pel torrent de Rentadors. Per tots els motius exposats, la pau més absoluta roman en aquesta contrada.

Font de la Sardana

Font de la Sardana

En una distància aproximada d’un quilòmetre de la primera a la última, podem trobar les següents fonts: la font de Mossèn Cinto, la font dels Garriguencs, la font dels Manlleuencs, la font de la Sardana i la font Clareta. Dóna la paradoxa que la font Clareta, dedicada a Sant Antoni M. Claret, va ser la primera inaugurada pels amics de l’aplec el 1958 i ara és una de les menys visitades per la seva situació enclotada i no massa pràctica per continuar el camí cap al cim del Matagalls.

Font Clareta

Font Clareta

El bonic Pla de la Gavarrera i la Font Clareta

El bonic Pla de la Gavarrera i la Font Clareta

Accés: Cal situar-se a Collformic (1.145 m altitud) popular coll situat a mig camí de la carretera de muntanya que uneix la població de Seva amb Sant Esteve de Palautordera i bona base d’excursions pel Montseny. Després de pujar per unes escales, seguiu els senyals blancs i vermells del GR 5-2 en forta pujada en direcció al Matagalls. Travesseu la pista forestal d’accés al santuari de Sant Segimon. El GR us estalvia una forta giragonsa però amb forta pujada. Quan sortiu de nou a la pista forestal (25 min) deixeu el GR i continueu per la pista forestal en direcció a Sant Segimon. A prop del Pla dels Cinc Sous, la pista comença a baixar suaument cap al Sot de la Fagetona. Abans de creuar un petit torrentet, un corriol a la dreta (45 min) puja a les fonts de Mossèn Cinto i la fonts dels Garriguencs. Retornats de nou a la pista forestal i abans de travessar el torrent de Rentadors, un bon camí a la dreta us portarà a la resta de fonts (vegeu mapa detallat).

Mapa amb l'itinerari d'accés al torrent de Rentadors

Mapa amb l’itinerari d’accés al torrent de Rentadors

Més informació del recorregut que visita el torrent de Rentadors a l’itinerari 15 del llibre “A peu per Osona“, Edicions Cossetània, 2003.

Anuncis

3 pensaments sobre “Les fonts del Torrent de Rentadors

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al Blog dels Indrets Oblidats (juny 2013) | Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s