Esplugues

El mas troglodític d’Esplugues situat a les terres Moianeses de Castellcir i ben a prop de la riera de Fontscalents a 675 m d’altitud, li passa el mateix que al veí Molí de Brotons: vol ser un important focus d’atracció turística de visita imprescindible per al turista que visita el Moianès però, el projecte no acaba de quallar. El mas de sorprenent aspecte, està entaforat a dins d’una grandiosa balma d’aspecte singular i majestuós fotografiada des de sempre en catàlegs, tríptics i postals del Moianès. A més, ha estat restaurat recentment, és seu de l’Ecomuseu del Moianès del Consorci del Moianès i es pot visitar en grups de 12 persones els dies festius al matí de 12 a 14 hores… també s’ha restaurat el pont romànic situat enfront sobre la riera i s’han rehabilitat dependències annexes… tot per atreure a gent però, les visites importants continuen sent si fa no fa les mateixes de sempre formades bàsicament pels excursionistes, ciclistes de muntanya o gent del voltant de Castellterçol o Castellcir que s’hi acosta per passejar. Com ja es va dir a l’article del Molí de Brotons, l’aïllament de l’indret, les males comunicacions rodades per accedir-hi i les precàries indicacions són els factors principals en què es troba el visitant que no coneix les terres moianeses. Però a mi ja m’està bé així… que volem trobar a Esplugues, un restaurant, una pista asfaltada i un aparcament ple de cotxes? Per si fos poc, les darreres pluges (juny 2013) han fet una esllavissada al camí principal que hi accedeix a Esplugues des del Molí Vell i el polígon del Vapor.

El mas d'Esplugues vist pel fotògraf Luciano Roisin el 1924

El mas d’Esplugues vist pel fotògraf Luciano Roisin el 1924

El mas va ser construït el 1408 però a mitjans del segle XVIII va haver una rehabilitació total. Encara es pot observar alguna llinda amb aquestes darreres dates. I ja fa pocs anys (2011), la Generalitat va rehabilitar totalment tot el conjunt per tal de poder fer l’Ecomuseu del Moianès tot i que, encara no s’han acabat els treballs totalment.

El primer cop que s’arriba a Esplugues, si no és coneix la contrada, amb el mas dins la gran balma, el pont romànic i la bonica riera amb la seva ufanosa vegetació i petits gorgs… us deixarà un record inesborrable. El paratge és bonic de debò!. Si a més seguiu la pista forestal amunt, quan travesseu la riera, hi neix un petit corriol que la segueix amunt i que en deu minuts us portarà fins al paratge de Fontscalents, amb taula, fonts i una imatge de la Verge de Fàtima prop dels gorgs de la riera… aquest si que és un veritable indret oblidat i gens indicat però tanmateix molt estimat per la gent d’aquesta part del Moianès.

Arribant a la Balma d'Esplugues (2011)

Arribant a la Balma d’Esplugues (2011)

Fotografia del Mas d'Esplugues a la wikipedia

Fotografia del Mas d’Esplugues a la wikipedia

Accés: S’hi arriba per un bon camí de ferradura en uns trenta minuts a peu des del Polígon industrial del Vapor, situat a les afores de Castellterçol en direcció a Moià. El camí està indicat amb els senyals blancs i vermells del GR 177.3.

Més informació del recorregut que visita la Balma d’Esplugues a l’itinerari 15 del llibre “Curiositats naturals a prop de Barcelona“, Edicions Cossetània, 2012.

Pont d'Esplugues

La barana de l’elegant Pont d’Esplugues ha estat restaurada en aquests darrers anys

Un pensament sobre “Esplugues

  1. Retroenllaç: El rentador de llana del Roquer | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s