Fortificacions defensives a la Serra de Montgrony

Continuant amb la fortificacions defensives que hi ha al Pre-Pirineu català i que ja vàrem iniciar a l’entrada del búnquer del Coll de Pal a la Serra Cavallera i que amablement ens va aclarir el Sr. Ernest Serratosa de Tona, iniciem ara la visita a les diverses fortificacions defensives Franquistes que hi ha a la Serra de Montgrony.

En aquesta ocasió la visita s’ha centrat en el niu de metralladora del Coll del Remoló i el búnquer de la Roca dels Llamps (o Tossal de Meians), tots dos en general en bon estat de conservació -llevat d’algun petit despreniment- i situats íntegrament a la comarca del Ripollès. Segons el Sr. Serratosa en referència a les fortificacions de la Serra de Montgrony ens comenta que el de la Roca dels Llamps és un búnquer per observació i comandament de batalló. Conjuntament amb quatre més per metralladora, un sota el Coll del Remoló, un en els Plans de Nevà i dos pel Coll Roig, i un conjunt de tres entrades pel solell del Tossal de Meians, conformen el que hauria de ser el Centro de Resistencia 45bis, que defensaria el flanc sud dels CR 44, 45 i 46, que atacarien una invasió que entrés per la carretera de la Collada de Toses. També es van construir entre el 1950 i el 1952, en la darrera fase constructiva de l’obra.

Accés al Niu de metralladora del Coll del Remoló

Accés al Niu de metralladora del Coll del Remoló

Interior del Niu de metralladora del Coll del Remoló

Interior del Niu de metralladora del Coll del Remoló

L’absurda Organización Defensiva del Pirineo, coneguda també com a línia P., tot i que mai va entrar en funcionament, consta documentalment que hi ha informes dels anys setanta que encara informaven del seu estat de conservació. Per fer el niu de metralladora del Coll del Remoló, a 1.855 m d’altitud, es va crear expressament la pista forestal que hi puja des de la carretera de Castellar de N’Hug cap als anys quaranta. Com a dada curiosa direm, segons el periodista Antoni Llagostera, que per construir la fortificació es van necessitar 100 kg de ferro i 3,5 tones de ciment… tota una contaminació ambiental del tot innecessària… però que ara pot fer la delícia dels amants de la història i dels que recerquen indrets oblidats. El búnquer de la Roca dels Llamps (o Tossal de Meians) situat a 1.985 m d’altitud, és més gran, d’entrada subterrània -una roca despresa dificulta una mica l’entrada al seu interior-, de dues estances -potser una per pernoctar els soldats-, millor preparat i relativament més freqüentat perquè ve de pas del camí que puja al Costa Pubilla des del Coll de la Bona tot carenant la Serra de Montgrony. El que és obvi és que totes dues fortificacions tenen una excel·lent visió sobre la vall del Rigat i la carretera de la collada de Toses.

Entrada dificultosa al búnquer de la Roca dels Llamps

Entrada dificultosa al búnquer de la Roca dels Llamps

Tenebrós passadís a l'interior del búnquer

Tenebrós passadís a l’interior del búnquer

Mireu el vídeo del búnquer de la Roca dels Llamps al You Tube!


Accés: Tot i la llunyania de les dues fortificacions i que cal fer una llarga excursió, potser la millor manera d’arribar-hi és des del Berguedà, concretament de la carretera de Castellar de N’Hug a la Molina. Passat el km 18 una pista forestal comença a mà dreta i que és la creada expressament pels militars per la fortificació. Uns metres més amunt de la carretera hi ha un petit espai per aparcar el cotxe; esteu a uns 1.800 m. d’altitud. Després de contínues pujades i baixades una mica llargues i monòtones, en menys de dos hores es pot arribar fins al final de la pista forestal. Cal pujar els últims metres sense camí cap el Coll del Remoló i entreu administrativament a la comarca del Ripollès. Un cop allà a la dreta diviseu un abeurador; aneu-hi. Quan hi arribeu, cal girar cap a l’esquerra sense camí vorejant el coll pel vessant nord sense perdre alçada, com si vulguéssiu tornar a la part central del Coll. Sota un petit ressalt rocós allà hi ha el niu de metralladora. De ben segur que costa trobar-ho.

Per prosseguir cap el búnquer de la Roca dels Llamps, torneu a l’abeurador. Voregeu la muntanya de l’Emperadora per l’esquerra per un bonic corriol entre l’herba. Un cop al Coll de la Bona trobeu un cartell d’Itinerànnia. No el feu cas i voregeu el filat metàl·lic que comença a pujar carena amunt cap a l’est en direcció al Costa Pubilla. En un petit ressalt rocós que ja veieu, allà hi ha el búnquer (uns 30 minuts des del Coll del Remoló). Darrere seu la Roca dels Llamps i la carena continua cap el proper Costa Pubilla, la muntanya més alta de la Serra de Montgrony. Heu fet una llarga excursió de 2 hores i mitja… guardeu forces perquè encara queda la tornada.

Finestrals de l'interior del búnquer

Finestrals de l’interior del búnquer

2 pensaments sobre “Fortificacions defensives a la Serra de Montgrony

  1. Deixant de banda la inutilitat de les construccions que es van fer (una ínfima part de les previstes), cal reconèixer que els dissenyadors sabien trobar indrets ben panoràmics.

    Et recomano la visita al roc de l’Àliga, on s’arriba des de Mussa (Músser) en poc més de mitja hora i al cap del Ginebrar, que domina la vall de la Molina (s’hi pot arribar des dels Alabaus o des de la collada de Toses).

    Salutacions,

    • Sí és veritat… els llocs són ben panoràmics, estratègics i inútils però dignes de conèixer per als amants de la història i de la realitat del país. Prenc nota dels paratges que em recomanes. Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s