La font de Sauva Negra

El paratge de la font de Sauva Negra està situat en un indret corprenedor a l’obaga i a una certa alçària al sud del torrent de Sauva Negra capçalera del riu Tenes. Encara en terres Moianeses a 860 m d’altitud, l’Espai Natural de Sauva Negra és una petita zona protegida d’unes 100 hectàrees a cavall dels municipis de Castellcir, Centelles i Sant Martí de Centelles.

Font de Sauva Negra (2)

Sembla ser que geogràficament, el punt exacte on es troba la font pertany al terme municipal de Centelles i per tant d’Osona. Es comprèn quan s’arriba per primer cop a la font -d’aigua un xic sulfurosa-, perquè és un petit espai natural protegit: solitud, tranquil·litat, serenor, unes espècies vegetals notòries, la foscor imperant bona part de l’any que hom fa pensar en el topònim “Negra“… i és que la Sauva Negra té l’interès afegit que es considera una de les fagedes més meridionals d’Europa. Tot un interessant i meravellós paratge encara força poc visitat avui dia i a tan sols a deu minuts d’una pista asfaltada.

Com pot ser aquesta visita tan poc massificada a un indret tan bell? En canvi a internet hi ha força entrades amb les indicacions “Font de Sauva Negra”… El seu accés llarg i aïllat juntament amb la manca total d’indicacions en són els motius principals. Jo la vaig conèixer amb ocasió de la IX Ronda Vallesana de fa ja una pila d’anys que recorria tots els paratges pintorescos de Castellcir i uns mesos després vaig voler trobar la font pel meu compte i no ho vaig aconseguir… Per tant, això implica que la visita a la font només és per a veïns de les poblacions limítrofs i a excursionistes que coneixen la contrada. Un secret molt ben conservat!.

Font de Sauva Negra

Accés: La manera més lògica d’acostar-s’hi en cotxe és des de la població Osonenca de Centelles. Cal agafar la carretereta asfaltada del Càmping Puigsagordi i de les antenes de telecomunicacions des de l’entrada de Centelles venint dels Hostalets de Balenyà. Cal seguir-la fins al final de tot, guanyant el desnivell existent. Un cop a dalt de la costa, deixeu a la dreta la pista que puja fins al Puigsagordi; ara caldrà seguir sempre cap al Sud (un 3 km) passant pel Coll d’Arenes (on la carretereta asfaltada fa una marcada girada cap a l’oest) fins al punt últim de l’asfalt on hi ha una tanca per als cotxes, esteu al Pla de Bruga. Ja a peu, passeu la tanca i uns metres després un barri a la dreta, al límit del pla, indica el corriol que descendeix fins a la font cap al nord en menys de deu minuts. El trajecte per la pista asfaltada és perdedor a partir de la cruïlla cap al cim del Puigsagordi… no hi ha cap indicació.

Més informació del recorregut que visita la font de Sauva Negra a l’itinerari 69 del llibre “Curiositats naturals a prop de Barcelona“, Edicions Cossetània, 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s