El Molí del Graell

Poca documentació podem trobar referent al Molí del Graell (o Griell) situat a la riera de Lluçanès al terme municipal d’Alpens. Vaig decidir d’anar a visitar-lo perquè és el primer molí que trobem a aquesta riera (afluent de la riera de Gavarresa) poc després del seu naixement. Així, amb una petita conca hidrogràfica, a primer cop d’ull podríem pensar que l’emplaçament d’aquest antic molí fariner era arriscada; el volum d’aigua de la riera pot ser molt baix en moltes èpoques de l’any i no podria ser utilitzat per bellugar els mecanismes necessaris en un molí.

Molí del Graell (3)

Molí del Graell (2)

Datat de finals del segle XVIII, el molí actualment està engolit per la vegetació; costa fins i tot de trobar el camí més adequat per arribar-hi. Un cop situats a l’entrada principal es pot apreciar antigues finestres, portes destrossades, bigues derruïdes, moles partides, antics mecanismes… tota una lliçó d’arqueologia cada cop més atapeïda de vegetació i que potser en un futur immediat no podrem veure. L’antiga bassa, el canal i d’altres parts són molt difícils de visitar pels arbres, heures i arbusts punxeguts que hi ha arreu i endinsar-se a investigar més pot ser perillós. La riera pràcticament ni es veu per culpa d’una selva ufanosa… Quin indret tan impactant a la vora d’una pista forestal, absolutament desconegut i oblidat.

Molí del Graell

Accés: Situats a l’església parroquial de la població d’Alpens a 855 m d’altitud, cal seguir els senyals blancs i vermells del GR 1 en lleuger descens cap a la riera Gavarresa. Després per un bonic corriol de pujada entre el bosc de pi roig i roures arribeu a la Costa del Graell. Un cop a la pista forestal del Graell, tot seguit hi ha una cruïlla a la vora una bassa d’aigua de pluja –Collet Roig– (25 minuts). Cal deixar les pistes principals i el GR 1 per girar a la dreta, per una pista secundària en lleuger descens cap a la riera de Lluçanès. Un cop arribats a un transformador elèctric, es deixa un camí a la dreta i la pista fa una giragonsa. Uns metres més també a la dreta hi ha una tanca on s’inicia un petit corriol herbat que heu de seguir cap a la riera. La travesseu a gual i després d’uns metres, intenteu trobar el millor accés per arribar al molí atapeït de vegetació i situat a la dreta a frec de la riera.

Un pensament sobre “El Molí del Graell

  1. Retroenllaç: El Molí del Blanquer | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s