El Molí del Blanquer

Vaig interessar-me pel molí del Blanquer quan passava per la carretera de Prats de Lluçanès a Sant Feliu Sasserra i vaig veure, al fons de la vall i ben enclotat, les ruïnes d’un destacat edifici que resultava ben vistós i original. Un cop comprovat, la construcció en qüestió era el Molí del Blanquer i el camí per accedir-hi era ben a prop d’on jo em trobava. A més, la visita a l’indret tenia l’interès afegit que era un dels dos únics antics molins al recer de l’anomenada riera (o riu) Bassí. L’altre molí és situat més a la capçalera (Molí de Galobardes) ben a prop d’un bonic gorg però, ha estat restaurat recentment i no ofereix l’atractiu arqueològic dels molins d’aquest blog. Per tant, la visita havia de ser forçosament al Molí del Blanquer.

Molí del Blanquer (2)

L’anomenat riu Bassí, és un altre dels destacats afluents de la riera Gavarresa a l’igual que ho és la riera de Lluçanès. Com ja vam veure amb el molí del Graell, aquests molins són emplaçats en una posició de la riera a una conca molt alta que no ha tingut la capacitat d’absorció d’altres petits torrentets, per tant la seva situació, pel que fa a la provisió d’aigua era una mica arriscada.

Molí del Blanquer

El molí era dependent de la gran pagesia del Blanquer, situada una mica per sobre de la carretera de Sant Feliu Sasserra (a prop del km 67,5) on hi ha emplaçat també un interessant aljub o tina d’aglans. A primer cop d’ull, el molí és bastant diferent als altres molins fariners que estem acostumats. La seva situació és menys engorjada, més planera; l’edifici i la seva disposició interior sembla més aviat una masia i a més costa d’apreciar els diferents elements típics d’un molí. Al davant de la façana principal, el camí passa per un petit pontet -quasi imperceptible- per damunt d’un petit torrent que sortia del carcabà del molí i anava al Riu Bassí. Tot és tapat per bardisses i pràcticament no es pot veure res d’aquests petits detalls que converteixen l’aparent masia en un molí. Segons un inventari de la Generalitat del 1998, es conservava part de la maquinària del molí (les dues moles) però actualment ja no en queda res.

Molí del Blanquer (3)

Accés: Cal deixar el cotxe a la gran esplanada que hi ha abans del pont sobre el riu Bassí provenint de Prats de Lluçanès en direcció Sant Feliu Sasserra per la B-431. Hi ha el rètol a la carretera “Riera de Bassí“. Ja a peu, travesseu el pont de la carretera i tot seguit comença un bon camí de ferradura a mà esquerra que baixa suaument cap el riu. Fa una marcada corba i continua baixant per un bonic camí -ara cap el sud- més atapeït de vegetació, molt bonic entre vegetació de ribera i vora el riu Bassí. Quan travesseu el riu a gual -sense problemes- tot just teniu enfront les restes de l’antic molí, en un pla ple d’herba i amb bones vistes panoràmiques. Uns quinze minuts d’agradable i solitària passejada.

2 pensaments sobre “El Molí del Blanquer

 1. Hola Josep.
  No t’imagines la sorpresa i l’alegria tan immensa que he tingut avui al llegir el teu blog.
  Jo vaig néixer aquí al molí del Blanquer, d’això ja fa 52 anys, crec que vàrem ser els últims llogaters, però vàrem marxar quan jo tenia uns dos anyets.
  No en tinc cap record, jo era molt petitona, però la meva mare me’n parlava molt, ella va anar a viure allà quan es va casar amb el fill gran de la casa, es a dir amb el meu pare i els meus germans grans també son nascuts al molí del Blanquer.
  I alguna vegada ja de gran hi havia anat a treure el cap, només per curiositat per veure com era i per reviure am la imaginació totes las peripècies que els pares i els germans m’explicaven.
  Bé… només et volia donar les gràcies i dir-te que m’ha fet molta il·lusió llegir el teu blog, sobre tot per aquesta coincidència.
  Sapigues que m’agrada molt el teu blog i que en sóc una seguidora
  Una abraçada
  Mª Lourdes

  • M. Lourdes, m’ha agradat molt trobar el teu testimoni referent al Molí del Blanquer. Ara ja sabem que porta 50 anys deshabitat… per això actualment l’enrunament és tan important. Gràcies per la teva gran aportació!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s