El misteriós pedró del Pla de la Llana

Anant per les diverses carreteres de muntanya de Catalunya, si hom es fixa bé, podem apreciar, normalment en algun revolt i una mica apartades, nombroses creus o pedrons commemoratius d’algun fet tràgic, molts cops de la guerra civil o successos posteriors relacionats amb la contesa i principalment fets pels guanyadors, o sigui del bàndol nacional.

Creu Sant Feliu Sasserra (2)Un d’aquests pedrons és el que podem trobar a mà esquerra un cop passat el quilòmetre 66 de la carretera B-431 de Sant Feliu Sasserra a Prats de Lluçanès. Explica la mort tràgica del jove Juan Salada Plata veí del mas la Fassina Nova de Sant Feliu Sasserra el 29 de gener de 1941. No sabem res en absolut d’aquest fet succeït en aquest paratge: assassinat, venjança, traïdoria, mort natural, atropellament… res de res. En aquest cas, ni tans sols queda clar que el fet estigui vinculat amb la guerra civil ni successos posteriors. Tampoc aquest pedró està documentat a l’inventari de patrimoni arqueològic de la Diputació de Barcelona al municipi de Sant Feliu Sasserra… misteri absolut. No tot és al món d’internet!. Des d’aquí fem una crida a què si algú sap alguna cosa fidedigne d’aquesta mort, es posi en contacte amb l’administrador del blog. De ben segur que la informació serà ben rebuda i agraïda.

Creu Sant Feliu Sasserra

Detall de la inscripció

Nota a 14 de gener del 2014. Una nova entrada referent a aquest pedró, aclareix el misteri que guardava aquest solitari monument.

Accés: Poc després del km. 66 de la Carretera de Sant Feliu Sasserra a Prats de Lluçanès, a l’anomenat Pla de la Llana, hi ha a mà esquerra i en un revolt, aquest tenebrós misteri oblidat.

11 pensaments sobre “El misteriós pedró del Pla de la Llana

 1. Pensava que a la fitxa del patrimoni de la Diputació de Sant Feliu, Oristà o Prats hi hauria alguna referència… però no. Sembla mentida, però res de res. Aquesta setmana m’hi arribaré a veure el pedró. Pot ser un bon exercici d’investigació saber que li va passar al pobre Juan Salada.

  Salut,
  Xavi
  08660.blogspot.com

  • No és el primer cas d’un pedró al costat d’una carretera on no hi ha res d’informació. No entenc com aquestes coses poden passar per alt als diferents inventaris de patrimoni. Potser són casos tràgics de caire polític que val la pena oblidar?

 2. Hola,
  Jo buscaria a veure si la Causa General en diu alguna cosa (està a internet), però no hi confiaria massa.
  Sabent el nom i el municipì on vivia, també es podria mirar si a l’Arxiu Militar en tenen alguna informació. També es pot fer per correu electrònic i, si tenen alguna cosa, es pot consultar (si no tenen res, acostumen a contestar de seguida, si no contesten és que tenen informació i estan esperant que tinguin lloc per anar a consultar-la).

  Francesc

  • Seria un procés d’investigació interessant i emocionant. Potser no té res a veure amb una causa militar… A veure si un dia hi dedico temps… sóc hiperactiu en aquests temes i de seguida ja miro altres indrets. Gràcies pels consells!

 3. Jo crec (i és només una suposició) que el fet no té res a veure amb política. Si fos de la banda dels “perdedors” de ben segur que no tindria un pedró recordant el fet. I si fos dels guanyadors (assassinat pel maquis, per exemple), possiblement diria alguna cosa com “asesinado por…” com la que recorda a un capellà mort a la carretera d’Avinyó a Balsareny. Eps, ja dic que és una conjetura i prou. Crec que el millor es demanar-li a l’estudiós santfeliuenc Jordi Torres que li va passar al noi aquest…

  Salut,
  Xavi
  08660.blogspot.com

   • Dona’m uns dies i l’aconsegueixo, però potser el coneixes i tot: el Jordi Torres és el que porta tot el tema dels camins de transhumància del Lluçanès. Té varis llibres editats sobre rutes i forces estudis al voltant de la bruixeria a la zona.

   • Sí, ara que ho dius, he llegit aquest llibre en alguna biblioteca. Per cert que un dia ja aniré a veure el pedró que em dius de la carretera de Balsareny. Estem en contacte. Gràcies!

 4. Retroenllaç: La creu del Planés | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s