El Cafè del Pla de la Calma

L’antic hostal conegut com el Cafè o el Cafè del Pla de la Calma presideix un petit pla conegut també com el Pla del Cafè a una altitud de 1.190 m i apartat uns 100 metres a l’est de la concorreguda pista forestal que des de Collformic accedeix al Tagamanent, recorrent tot el Pla de la Calma al cor del Parc Natural del Montseny.

Tot i considerable trànsit de vehicles, ciclistes i excursionistes per la mencionada pista, no tots sabem que un xic apartades i avocades ja a la vall de riera de la Castanya hi ha aquestes restes. La culpa d’aquest desconeixement i parcial “oblit” és la manca d’indicacions en la pista, just on hi ha l’hostal. Tampoc no cal dir, que sigui un indret totalment oblidat perquè no ho és; qualsevol que passi passejant per la pista es pot fixar en les restes si està atent al paisatge que s’admira. Fa unes setmanes tan sols, una de les respostes del concurs d’aquest blog era precisament endevinar les restes d’aquest hostal i el públic va respondre encertadament en molts casos, el que denota un considerable coneixement d’aquest indret.

El Cafè del Pla de la Calma (2)

Les parets vermelloses que encara queden dempeus són força importants; inclús una petita part encara aprofitable amb sostre i tot, està tancada amb clau. Cal fer volar la imaginació i imaginar-se els traginers amunt i avall, principalment els que des de les mines del Remei portaven el coure cap a Aiguafreda i feien parada a l’hostal. Avui dia, no sembla que aquesta ruta fos la més adequada per portar el preciat mineral i fer tota aquesta terrible pujada des de les mines fins al Cafè. No hagués estat millor portar el material cap al poble del Montseny i la vall de la Tordera avall?. Des de l’any 1922 les mines de coure del Remei van deixar de ser explotades i l’hostal també se’n ressentí i va entrar ja en una terminal decadència que va culminar la Guerra Civil. Cal dir també, que tota l’abundant indústria rural del Pla de la Calma (pous de neu, teuleries, carboneres) tenen també en els anys trenta la seva davallada final per culpa de la modernitat i de les millores en les comunicacions, l’electricitat i en els mitjans per guanyar-se la vida.

El Cafè del Pla de la Calma

Accés: Es pot arribar en cotxe fins a 100 metres de l’hostal però, aconsellem d’anar-hi a peu fent una bona i moderada excursió amb diverses pujades i baixades suaus. Des de Collformic (1.145 m d’altitud) al km 26,5 de la carretera de Santa Maria de Palautordera a Seva, cal agafar la bona pista forestal indicada cap el Pla de la Calma i al Tagamanent. Després de 4,2 km s’arriba al petit pla del Cafè -indicacions del GR 5 que davalla cap a l’abrupte vall de la Castanya-, a mà esquerra i un xic inclinades cap a la mencionada vall, hi ha les restes de l’antic hostal; 1 hora a peu des de Collformic.

2 pensaments sobre “El Cafè del Pla de la Calma

  1. Retroenllaç: La teuleria del Pla del Bassau | INDRETS OBLIDATS

  2. Retroenllaç: Els pous de neu de la barraca del Sord | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s