La teuleria del Pla del Bassau

A pocs metres de la concorreguda pista forestal que des de Collformic travessa tot el Pla de la Calma fins a prop del Tagamanent, hi ha entre els anomenats Pla del Bassau i Pla de l’Estany, un petit collet que duu el nom de Collet de la Teuleria. A uns cent metres a llevant d’aquest collet, entre l’alzinar amb bruc, hi ha les restes d’una antiga teuleria que deuria abastir de teules i materials cuits les diferents masies de l’entorn.

Teuleria Pla del Bassau (2)

Em va costar força trobar les restes, i costa de creure trobar llocs així d’isolats amb tanta gent que transita per la pista amunt i avall i no les visiti pel seu desconeixement i manca total d’indicacions. Si ja vàrem dir a l’entrada del Cafè del Pla de la Calma que no tothom sabia que eren aquelles restes, aquí encara és pitjor perquè estan molt més allunyades de la pista forestal, no són visibles directament i les restes són petites i ocultes entre el bosc. La part del forn que es pot apreciar perfectament amb un ferro que aguanta les pedres de la construcció, és la part més destacada de la teuleria. A la paret de l’altre extrem, algú ha fet foc recentment aprofitant el mur com a paravent. Les demés restes només són blocs de pedra despresos i escampats per la muntanya sense aparent connexió entre ells, totalment esmicolats. Sembla ser que podria haver restes d’una altra construcció, en el sot del Bassau en direcció a la Vall de la Castanya i visibles des del Pla del Llamp però, jo no vaig saber baixar per veure-les.

Teuleria Pla del Bassau

Accés: Seguir l’accés des de Collformic que vàrem indicar per visitar el Cafè del Pla de la Calma. Quan s’arriba al petit collet de la Teuleria (1.160 m) un cartell un xic enlairat a mà esquerra que indica “àrea privada de caça” i una pilona a mà dreta del GR, us serviran com a pista. Pugeu el terraplè a mà esquerra i continueu uns cent metres entre terreny desforestat en direcció a unes properes alzines, sempre en línia recta. Allà caldrà veure les restes, en un petit clot a mà esquerra entre el bosc. Uns 45 minuts a peu des de Collformic.

Un pensament sobre “La teuleria del Pla del Bassau

  1. Retroenllaç: Els pous de neu de la barraca del Sord | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s