El pou de glaç de Puig-antic

Situat a menys de 2 km avall del Molí de l’Espina, emplaçat per sobre la riba dreta del Torrent Fosc i vora a una antiga pista forestal, el pou de Puig-antic -o poua segons la parla del Moianès- és una d’aquestes antigues construccions rurals per aprofitar els recursos de la natura, més vistosa i interessant de la rodalia de Collsuspina.

No es troba marcat a la majoria de mapes la qual cosa encara en fa més difícil la seva localització, així que vaig demanar ajuda al company Francesc Roma de com podia trobar-lo sense problemes. Un cop explorada la zona i haver trobat el pou, la seva situació és ben visible i no és massa complicat localitzar-lo.

Poua de Puig-antic

Només queda dempeus una part del pou, la meitat sud, però denota la seva importància perquè hi ha força parts senceres del mur i s’intueix la seva formació cilíndrica. No sé si hauria tingut coberta però la natura ja l’ha envaït i té vegetació de tota mena a dins -els sediments són molt importants-, inclús han crescut arbres ben grans i d’edat ja avançada. La seva situació a prop del torrent de llit pedregós, segurament hi hauria alguna petita resclosa per aturar l’aigua i poder portar el glaç cap a dins el pou.

Poua de Puig-antic (2)

Accés: Si es va amb vehicle, caldria deixar-lo a la cota 878 m (veure mapa Cingles de Bertí, de l’Editorial Alpina) de la pista que des del Coll de la Pollosa porta a Santa Coloma Sasserra, just a sota d’una torre elèctrica en plena carena del Pla de l’Espina abans de fer la suau baixada cap al Bonifet -no està indicat!-. Si es ve a peu des de Collsuspina, seguint el GR-177 (veieu entrada al Molí de l’Espina) hi ha uns 45 minuts a peu per bona pista forestal fins arribar a aquest punt. Un cop sota la línia elèctrica, ja a peu, cal seguir la pista secundària de la dreta en direcció sud-oest i després gira al nord-oest amb suau baixada. Després vindran més cruïlles; primer seguir cap a l’esquerra i en la propera cruïlla cap a la dreta. Abans d’arribar al torrent, es passa una trifurcació on cal seguir recte. S’arriba al llit del Torrent Fosc (uns vint minuts) i cal deixar el camí que puja per l’altra riba fins a la masia de Puig-antic. Ara o bé cal seguir el torrent pel seu llit mateix amunt o potser i encara millor, cercar una antiga pista forestal que acaba uns metres pel damunt del torrent i està tapada pel bosc i no es veu. Un cop localitzada, sempre planejant amunt i paral·lels al torrent per un bonic bosc de pi roig, rouredes i boix s’arriba al pou amb 10 minuts més de camí. En total uns 30 minuts des de la torre elèctrica.

Hagués estat genial poder anar des del Molí de l’Espina fins al Pou de Puig-antic vorejant el Torrent Fosc però, jo no vaig saber fer-ho. Per tant, caldrà visitar els dos indrets oblidats per separat però potser en una mateixa excursió -això sí, un xic llarga- des de Collsuspina.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s