La mina de Can Possons

L’Ajuntament de Ribes de Freser juntament amb altres municipis del Ripollès ha creat, no fa massa anys, la ruta de les Mines, 11 recorreguts circulars senyalitzats a prop d’aquest turístic municipi de l’Alt Ripollès. Molts d’aquests itineraris són senyalitzats amb pintura, panells informatius i alguns coincideixen amb part dels recorreguts de la xarxa Itinerànnia a la comarca.

Un dels paratges més destacables i sorprenentment situat a menys de cinc minuts d’una pista forestal asfaltada, és la mina de Can Possons o també coneguda com els Meners de Can Possons.

Mina de Can Possons 2

Emplaçada ben a prop de la gran pagesia de Can Possons a 1.100 m d’altitud, aquestes mines de ferro foren explotades el 1904 i presenten un circuit de passadissos no massa extens, però que donen a l’excursionista una ullada general de com podrien ser aquestes mines al voltant de Ribes de Freser. El color rogenc del ferro és el fet més destacable de les seves galeries interiors, fosques i humides. Segurament que el seu orígen més remot ja el podríem situar al segle XVI on el ferro extret seria utilitzat a la potent farga Ripollesa.

Mina de Can Possons 1

Després d’una baixada sobtada plena de restes de material esmicolat, la profunditat que presenta la mina és considerable. Normalment hi ha algun rat penat endormiscat i insectes de tota mena acostumats a la foscor absoluta, en la part menys accessible i per tant més allunyada de l’entrada. Es un fet evident que el material recollit a aquestes mines, a diferència d’altres de la vall de Ribes, tenien una fàcil recorregut cap a Ribes de Freser, per la proximitat, com hem dit, d’assequibles vies de comunicació ben a prop.

Un rat penat endormiscat a la part més fonda de la mina

Un rat penat endormiscat a la part més fonda de la mina

Accés: Des de Ribes de Freser cal agafar la carretera de Queralbs. Després de 1,5 km agafar la carretereta del veïnat de Batet. Després d’un parell de corbes, deixar la carretera de Batet per agafar la pista asfaltada de Can Possons. Cal aparcar vora un abeurador, en un pla just a la corba d’abans d’arribar a la masia. Allà mateix hi ha senyals de la xarxa Itinerànnia i del camí que porta a Batet. En menys de 2 minuts arribeu a la entrada de la mina.

Anuncis

Un pensament sobre “La mina de Can Possons

  1. Retroenllaç: La mina de Can Paloca | INDRETS OBLIDATS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s