El camp de l’aviació de Balenyà

En els darrers mesos l’Ajuntament de Balenyà, juntament amb voluntaris i veïns del municipi i rodalies, han recuperat, senyalitzat i arranjat uns refugis antiaeris del que fou l’anomenat camp de l’aviació de Balenyà, testimoni republicà de resistència durant la guerra civil.

La tasca d’adequació als nous temps d’aquests precaris refugis testimoni viu de la guerra civil a Osona, ha estat una feina excel·lent d’intentar recuperar el patrimoni històric.

 

Refugi de Trabau 1

Refugi de Trabau 1

De tots els refugis, potser el que més sorprèn és el refugi de Trabau 2 enmig d’un camp de cultiu (i enmig del camp de l’aviació pròpiament dit) ben protegit amb una barana de fusta i que sense la indicació de les escaletes que pugen i la explicació del fullet informatiu, seria impossible de saber el que podíem trobar allà.

Interior d'un dels refugis

Interior d’un dels refugis

Amb tot, tot i que hi passa molta gent per davant de la rodalia de Balenyà o Tona tot fent passejades a peu o en bicicleta, continua sense ser massa divulgada la seva història a la comarca. En aquest enllaç de l’Ajuntament de Balenyà, queda explicat tot el procés de recuperació d’aquest interessant valor històric i a més a la part superior dreta, hi ha un mapa per descarregar on es localitzen tots els refugis sobre el terreny sense pèrdua possible.

El refugi de Trabau 2 enmig del camp

El refugi de Trabau 2 enmig del camp

Accés: Si es fa tota la ruta indicada al fullet informatiu que dèiem de l’Ajuntament de Balenyà (ruta del Patrimoni retrobat), la ruta és d’un 10 km i visita altres indrets d’aquest blog ben destacables de la rodalia com ara l’aqüeducte de Vilageriu. Però un cop localitzats els refugis el visitant podrà escurçar la visita i deixar el vehicle a on cregui convenient com ara el restaurant Mas Estabanell situat ben a prop de Tona. De fet, als refugis de Moianès 2 i Trabau 1 es podria deixar el vehicle ben bé al davant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s