L’antic Hotel Puigmal i el funicular de Núria

Després de l’arribada a Núria del cremallera l’any 1931 per part de l’empresa Ferrocarril de Montaña a Grandes Pendientes (FMGP) es va creure amb les possibilitats turístiques de la propera zona anomenada de la Coma del Clot. Es va idear de fer un funicular i un hotel que l’uniria còmodament amb el santuari creant, tot plegat, un important conjunt turístic i d’esports d’hivern al Pirineu Oriental.

Després de l’inici de les obres del funicular el 1935 per part de l’empresa “Locomoción y transportes”, aquestes van ser aturades bruscament per la Guerra Civil i finalment, a l’any 1942, es va inaugurar el funicular juntament amb el nou i flamant Hotel Puigmal al capdamunt de la costa de la Coma del Clot, a 2.120 m d’altitud. El trajecte del funicular era de 665 m i el desnivell que superava era d’uns 150 m. El trajecte no era massa llarg però permetria als clients de l’hotel superar el desnivell sense fer cap desgast físic.

L'Hotel Puigmal en plena construcció el 1940

L’Hotel Puigmal en plena construcció el 1940

L'Hotel Puigmal en una postal dels anys 40 (fixar-se en la pista de gel!)

L’Hotel Puigmal en una postal dels anys 40 (fixar-se en la pista de gel!)

Però les expectatives creades no van ser propícies i a l’any 1957 va ser tot venut al govern franquista, a una de les seves obres sindicals, concretament a “Educación y Descanso“, entitat que promovia tot tipus de manifestacions culturals, artístiques i esportives entre els seus afiliats. L’hotel va passar-se a dir “Residencia de educación y descanso Juan Barceló”.

En aquesta foto sense data es veu el santuari en primer terme, el traçat del funicular i l'hotel Puigmal

En aquesta foto sense data es veu el santuari en primer terme, el traçat del funicular i l’hotel Puigmal

Però, el deficitari manteniment de l’hotel, l’escàs rendiment i la precària infraestructura va provocar la decadència total del projecte. Encara recordo a mitjans dels anys vuitanta l’estació inferior del funicular, tota tètrica, mal pintada i lúgubre (encara es mig llegia el nom del seu destí: “Juan Barceló”), els fanals de l’enllumenat de la via precaris i rúfols en els dies de boira i el trenet d’un sol vagó groc, misteriós, rovellat i solitari que feia molts pocs viatges (em crec recordar que en els darrers anys anava sense conductor i automàtic) per portar a un hotel ja quasi abandonat i sense ús. Tota una experiència que ara seria del tot inpensable en un santuari de Núria brillant i modern.

El funicular de Núria cap a inicis de 1980 (foto arxiu J. Sanjaume)

El funicular de Núria cap a inicis de 1980 (foto arxiu J. Sanjaume)

Finalment, l’hotel a l’any 1982 va passar a mans de la Generalitat de Catalunya i va ser tancat uns anys. El funicular va continuant funcionant fins el 1987 però pràcticament sense ús i com dèia, fantasmagòric. L’any 1987 el trenet ja era fora de servei i les instal·lacions es van anant deteriorant encara més… Uns mesos més tard tota la línia va ser desmantellada.

Cap a l’any 1988, el tètric hotel Puigmal va obrir de nou les portes, ara reconvertit amb Alberg de Joventut de la Generalitat de Catalunya (ara dit Alberg Pic de l’Àliga), ple de vida, jovent, activitats i serveis. Des d’aquell mateix any ja funcionava una nova comunicació entre el santuari de Núria i l’alberg ara elevada mitjançant un telecabina modern i còmode. Crec recordar, que al principi circulava una sola cabina i que més tard es van posar quatre cabines alhora a mida que va anar augmentant el servei i la millora en les comoditats en el transport.

Encara que hagi estat breu, aquí hem intentat fer un petit homenatge a la vall de Nuria antiga, al que fou l’antic Hotel Puigmal i al seu funicular.

Alberg Pic de l'Àliga actualment (© Xanascat)

Alberg Pic de l’Àliga actualment (© Xanascat)

Les cabines l'any 2006 (Foto © Trenscat.com)

Les cabines l’any 2006 (Foto © Trenscat.com)

5 pensaments sobre “L’antic Hotel Puigmal i el funicular de Núria

  1. Gràcies per l’entrada parlant de la que va ser la meva primera llar. Crec, però, que us heu saltat la vida que va generar al seu voltat la Residència Sindical (que no hotel) entre el 1957 i el 1967, quan es va cremar després de que algú fes “reformes” sobre l’antic projecte dels suïssos. Per comprovar l’activitat que es generava, bàsicament burgesos de la plana que anaven a esquiar i “productores” d’areu, només teniu que consultar la prensa de l’època. La residència va tornar a obrir cap el 1976?, però l’edifici poc tenia a veure amb l’original.

    • Gràcies Anton pel teu amable comentari. Tens raó, però només ha estat una breu entrada agraïda a uns petits records, ja llunyans i confosos, de les meves visites al santuari de Núria de petit.

  2. I una altra cosa: el funicular era tipus convencional amb dos cotxes units per un cable que passava per una gran politja a l’estació superior accionada per un motor. El que baixava feia de contrapès al que pujava. Aquest funicular, però, era de segona mà: durant l’exposició de Barcelona del 1929 va estar en funcionament al c. Lleida.

  3. Al Facebook, hem obert un grup anomenat Núria… Un tren, un santuari i moltes muntanyes per si t’interesses. Hi han penjat el teu escrit sobre la Residència Barceló. Molt interessant !!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s