Presentació

Sigueu benvinguts al blog dels indrets oblidats, el blog on el pas del temps fa estralls. En aquest espai intentaré recollir i ensenyar-vos diversos indrets que, pel motiu que sigui, han estat oblidats o abandonats.

En aquest blog trobareu ruïnes de diverses edificacions ja siguin civils o militars, construccions diverses aïllades (cabanes, tines, balmes obrades), antigues explotacions mineres, pedreres, pobles abandonats, equipaments (antics hostals, antics balnearis, estacions de tren), infraestructures (aqüeductes, ponts, telefèrics industrials, búnquers militars)… tot allò que l’home va crear però que per diversos fets van ocasionar que el temps i la natura haguéssin deixat abandonat. En el cas de les fonts d’aigua (o mines d’aigua) donat que són incomptables les fonts que hi ha en aquest àmbit d’actuació, només s’inclouran quan aquestes eren molt destacades a la seva època i tinguéssin quelcom que les destaqués de les demés, ja sigui un relleu esculpit, un cobert fet d’obra o uns bancs de pedra o similar que li donguéssin certa monumentalitat a la contrada.

També s’inclouen restes arqueològiques poc conegudes per bona part de la gent com ara antics megàlits, tombes antropomorfes o antics gravats prehistòrics que estan escampats per les muntanyes.

Barraca Mines Font de la Mena 2

Un paper molt destacat el forma la part dedicada al patrimoni muntanyenc català i les antigues indústries rurals (pous de glaç, forns de calç, teuleries…) que per culpa de l’avançament de la modernitat i de les noves indústries, van originar que s’anessin perdent tots aquests importants mitjans de guanyar-se la vida que abans eren del tot necessaris i ara poden arribar a sorprendre’ns.

Pou de Glaç Sant Feliu Pallerols

El que no trobareu en aquest blog són entrades referents a monuments artístics: És a dir, castells, esglésies, ermites o santuaris per exemple, no hi sortiran encara que hi siguin en ruïnes. Hi ha força informació d’aquests tipus d’indrets en nombrosos llibres i blocs i per tant no seran objecte de descripció. El que sí sortirà és, per exemple, si l’església en ruïnes formava part d’un antic poble ara abandonat, o si a prop d’un castell hi ha restes arqueològiques de tombes antropomorfes o antigues captacions d’aigua, pous o similars.

A cada entrada s’expliquen dades tècniques de l’indret, la seva situació, una mica d’història -si s’ha pogut trobar- diverses fotografies i un petit itinerari per acostar-s’hi, que us podran fer una idea de com serà el que visitareu.

Per concloure aquesta presentació, només em cal dir que espero que us agradin aquest recull d’indrets oblidats i abandonats i, que si en coneixeu algun d’altre que pot resultar interessant divulgar-lo dins de l’àmbit d’actuació del blog, no dubteu en fer-m’ho saber.

Josep Mauri – L’autor

Aqüeducte de Sala-d'heures

7 pensaments sobre “Presentació

  1. M’agrada molt aquesta iniciativa. Segur que la teva ajuda em servirà per descobrir llocs fantàstics en les meves caminades. M’agrada caminar trobant sentit a les coses, més que caminar m’agrada viatjar a peu. Gràcies

    • Benvolgut Carlos, espero que puguis trobar algun indret que sigui del teu interès. El patrimoni arquitectònic català és magnífic i ple de paratges encara poc visitats que esperen la nostra descoberta.

Deixa un comentari