La via romana del Coll de Parpers

Ben a prop del Coll de Parpers, que separa les comarques del Vallès Oriental amb el Maresme, hi ha importants restes de la que fou la anomenada “Via Sergia”. Aquesta via que es calcula que des de Vic (Ausa) i passant per Caldes de Montbui, Granollers i la Roca del Vallès arribava fins a Mataró (Iluro) va ser creada pel cònsol Manius Sergius l’any 120 aC.

A difèrencia de la popular via romana del Capsacosta que uneix el Ripollès amb la Garrotxa que ha estat potenciada últimament i podríem dir que és força coneguda entre excursionistes i amants de l’art, la via romana del coll de Parpers, roman oblidada i desconeguda i gens indicada, tot i que podem apreciar algun treball de restauració en algun punt, reforços, desbrossada de vegetació i petits treballs de rehabilitació. D’alguna manera la via es va anar utilitzant fins al voltant de l’any 1800 quan es va fer la carretera del Coll de Parpers.

Via Romana Coll de Parpers

Desguassos, murs, guardarodes, clavegueres, trams empedrats i principalment el pont romà, són els atractius d’aquesta via que en uns 30 minuts d’agradable passejada us retornarà per moments a l’època romana. Cal dir que el pont romà, el principal punt d’atracció de la contrada, va ser rehabilitat al segle XVI i es poden apreciar en la construcció parts de l’època antiga i de la moderna. En els últims mapes de l’Editorial Alpina del Parc del Corredor i d’Argentona i el seu entorn localitzen el pont i la via romana i d’aquesta manera poc a poc s’anirà coneixent la contrada.

Pont Romà

Accés: Cal situar-se al coll de Parpers, l’antiga carretera que uneix la Roca del Vallès amb Argentona i Mataró, ara poc utilitzada arran de la nova autopista que travessa el coll per un túnel. Al coll hi ha algun espai per aparcar vora la carretera. Cal anar ja a peu uns metres en direcció a Argentona i a mà dreta surt una pista forestal barrada als cotxes i motos per una cadena -cap indicació-. Allà comença la via romana i caldrà anar baixant per l’ample camí i contemplar les nombroses restes arqueològiques de l’antiga via durant uns 30 minuts de recorregut en marcada davallada començant per l’amplada de la via que denota un passat esplendorós.

Nota a febrer de 2013: Un cop s’ha delimitat l’àmbit d’actuació d’aquest bloc, aquesta via romana s’ha quedat fora de l’àrea estudiada. Donat el seu gran interès però, he cregut convenient deixar-la al bloc per al seu coneixement.

Un pensament sobre “La via romana del Coll de Parpers

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (gener 2013) « Josep Mauri

Deixa un comentari