La mina del Socau

Vaig atansar-me fins a l’antiga mina de ferro del Socau a Vallcàrquera atret per l’interessant article de l’erudit investigador Francesc Roma al seu blog de Patrimoni de l’Alt Congost. Un cop allà, veient el penós accés a l’interior de la mina tan dolent, ensorrat i perillós, vaig decidir deixar-ho per un altre dia. No cal dir que els lectors que s’hi endinsin han d’anar preparats amb els estris de seguretat necessaris per a aquests tipus d’indrets, enrunats i inundats on un esfondrament pot ocórrer en qualsevol moment. En cas contrari, s’haurà de contemplar la mina des de fora que també val la pena.

Dificultosa entrada a la mina del Socau parcialment obstruïda

Dificultosa entrada a la mina del Socau parcialment obstruïda

La mina del Socau no va estar gaires anys en funcionament, concretament entre 1880 i 1895 segons la historiadora Anna Gómez. Si s’observa bé el camí d’accés des de Can Pere Planes (o Can Matamoros), podem observar alguna resta de l’antic traçat de la vagoneta posada per extreure el material de la mina així com alguna que altra dada arqueològica d’interès, restes d’estris d’extracció o canalitzacions.

Detall de l'entrada principal a la mina del Socau

Detall de l’entrada principal a la mina del Socau

Accés: Des de la parròquia de Sant Pere de Vallcàrquera (accessible per una carretereta asfaltada des del Figaró) ja a peu, cal seguir els senyals blancs i grocs del PR C-33 (que també provenen del Figaró) per la pista principal de la vall. Arribant a la cruïlla de Can Dosrius i situats ben a prop de l’aqüeducte de Can Dosrius, seguiu el camí de ferradura de la dreta que aviat creua la riera del Socau i tot seguit deixeu els senyals del PR C-33 que continuen per bona pista cap a La Garriga. Ara ja per bon camí de ferradura, resseguiu tot el bonic i solitari fondal verd i atapeït de vegetació fins a l’entrada de la mina, enlairada a la dreta del camí i de difícil accés. Heu tardat uns vint minuts des de Sant Pere de Vallcàrquera de refrescant passejada molt ombrívola. Si continueu pel camí del fons de la vall uns minuts més, arribaríeu a les ruïnes de l’antiga casa del Socau, que dóna nom a la mina encara amb interessants restes de parets.

Deixa un comentari