La Balma de Can Solà

Al terme municipal del Bruc a la comarca de l’Anoia a 553 m d’altitud i ben a prop de la muntanya de Montserrat, hi ha la Balma de Can Solà, espectacular balma de grans dimensions que no deixa de sorprendre quan s’hi arriba per primer cop.

La seva extensió està calculada en 3.150 m2 i longitudinalment hi circula un torrent d’aigua que ha erosionat els estrats de forma circular formant la balma. Al centre hi ha una antiga font i en èpoques de moltes pluges hi brolla abundantment. Al costat d’aquesta font hi ha un forat artificial a la paret on s’observen orificis fets per una prospecció minera. Les dimensions d’aquesta balma són 120 m de llarg per una fondària màxima de 35 m i una alçada que arriba als 15 m sent una de les més grans de Catalunya.

Les restes de les antigues edificacions, que ultimament feien tasques de protegir els ramats de bestiar, són encara importants però tot el conjunt està una mica degradat perquè hi ha algunes pintades a les parets i s’han obert diverses vies d’escalada que pot aportar certa afluència d’escaladors segons el dia. Amb tot, la seva visita és del tot recomanable i normalment el lloc és totalment isolat i s’hi respira la calma més absoluta.

Accés: El camí d’accés no està gens indicat i sembla que no hi vagi mai ningú. Encara que com he dit no és cert. S’ha de sortir de la població del Bruc en direcció al coll del Bruc per l’antiga carretera N-II fins a prop del km 572 on un rètol indica el carrer Martorell de la Urbanització Montserrat Parc Zona B. Allà aparqueu el cotxe. Travesseu la nacional i seguint uns senyals grocs de pintura, hi arribeu en uns 15 minuts d’agradable camí. Els últims metres són de baixada i per camí rocós on cal vigilar si la roca és mullada.

Nota a febrer de 2013: Un cop s’ha delimitat l’àmbit d’actuació d’aquest bloc, aquesta balma s’ha quedat fora de l’àrea estudiada. Donat el seu gran interès però, he cregut convenient deixar-la al bloc per al seu coneixement.

Un pensament sobre “La Balma de Can Solà

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (novembre 2012) « Josep Mauri

Deixa un comentari