L’Hostal de la Muga

A pocs metres de la línia fronterera amb l’Estat Francès, en terres encara de l’Alt Empordà, l’hostal de la Muga (710 m. d’altitud) és situat ben a prop del riu la Muga a l’Alta Garrotxa i ha estat des de sempre punt de pas de traginers i viatgers d’un estat cap a l’altre i viceversa així com punt d’entrada a Catalunya dels maquis després de la guerra civil.

L’edifici de dues plantes i edificacions annexes està enruïnat en la seva totalitat, l’aspecte és tètric i la brutícia és arreu. La decadència de l’hostal va començar l’any 1963 en el que un incendi va fer que quedés abandonat una temporada. L’any següent s’hi instal·laren els masovers del Domer de Ribelles i va tornar a tenir algun període de prosperitat. La millora en les comunicacions per carreteres asfaltades i el despoblament rural va fer que a poc a poc l’hostal deixés de ser útil. A començaments dels anys vuitanta encara feia d’hostal i s’hi podien trobar queviures i fer pernoctacions en un ambient rural i sense luxes. Des de finals dels anys vuitanta fins ara el procés de degradació ha estat inaturable.

Accés: L’accés més propici és des de la comarca del Vallespir a l’Estat Francès. Des de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) cal agafar la carretera cap a Sant Llorenç de Cerdans (Saint-Laurent-de-Cerdans). Abans d’arribar a aquesta darrera població cal seguir cap a l’esquerra una carretera indicada cap a Vila-roja. Abans d’arribar-hi una pista forestal es desprèn a l’esquerra que porta fins al Mas Castanyer, punt on s’ha deixar el cotxe en un aparcament. Ara ja a peu, cal seguir la pista forestal que baixa suaument cap a la Muga passant per la casa dels Meners. Arribeu a l’hostal en uns 30 min. de caminada.

Més informació a l’itinerari 6 del llibre “A peu per la Garrotxa“, Edicions Cossetània, 2006.

Advertisement

Un pensament sobre “L’Hostal de la Muga

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (octubre 2012) « Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s