El patrimoni arquitectònic de la vinya al Torrent del Flequer

A la vall del Torrent del Flequer al terme municipal del Pont de Vilomara i Rocafort a la comarca del Bages, hi ha importants restes d’arquitectura popular referent al món de la vinya. Impressionants tines, barraques de vinya i dipòsits per elaborar fungicides fan d’aquesta vall del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, única a Catalunya.

Tines del Bleda (2012)

Dipòsit de vinya torrent del Flequer (2012)

De fet tot aquest conjunt arquitectònic, està parcialment restaurat per la Diputació, de tal manera que no podem dir que l’abandonament sigui total. Les tines del Bleda, les tines del Tosques, el dipòsit, les tines de l’Escudelleta i diverses barraques de vinya fan d’aquesta vall una de les més importants i riques de Catalunya en patrimoni rural.

Costa de creure que aquesta vall fos tan important per a la vinya al segle XIX quan actualment no hi ha ni rastre de vinyes i on el bosc ha tapat tot en molts punts. Tots aquests elements constructius ajudaven a treballar més còmodament els pagesos i permetien que la collita fós ràpidament emmagatzemada i distribuïda. Cal destacar per la seva importància les Tines de l’Escudelleta, on hi ha un conjunt de fins a dotze tines amb restes d’una premsa fixa i el curiós dipòsit de vinya a mig camí de les Tines del Tosques i les de l’Escudelleta. En aquest dipòsit s’elaborava el famós Brou Bordelès, barreja de sulfat de coure, calç i aigua que servia per desinfectar els ceps contra el Míldiu.

Accés: La Diputació de Barcelona ha elaborat un interessant itinerari senyalitzat per visitar tot aquest patrimoni. L’itinerari surt del punt quilomètric 4,2 de la carretera del Pont de Vilomara a Rocafort. El recorregut està senyalitzat amb fites del sender local SL C-52 i és de tipus circular a banda i banda del torrent del Flequer. Tot el recorregut és pot fer en unes 2 hores 30 minuts de recorregut.

Un pensament sobre “El patrimoni arquitectònic de la vinya al Torrent del Flequer

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (octubre 2012) « Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s