La barraca de Tirapits

Al nord del Ripollès, a l’alta conca del riu Freser, ben a prop de la carena divisòria amb les comarques nord-catalanes i a mig camí del popular itinerari d’alta muntanya que porta del refugi d’Ulldeter al santuari de Núria, hi ha la popular barraca de Tirapits.

Barraca de Tirapits

Situada una mica a l’oest del Coll de Tirapits i més per sota a 2.700 m d’altitud, té una bona panoràmica vers l’alta conca del Freser i els cims del voltant com ara el famós Pic de l’Infern. En aquesta ocasió la fragilitat de la cabana, en certa manera oblidada, no impedeix que nombrosos muntanyencs hi passin freqüentment per aquí prinicipalment a l’estiu. En aquestes altituds i en un lloc tan exposat, la barraca suporta el pas del temps com pot. Feta de pedra i de planta rodona sense finestra, el seu estat en general és precari però sòlid. Pot oferir un petit aixopluc d’emergència sense cap comoditat per a 3 persones. Tan sols l’aïlla de l’exterior una porta metàl·lica i s’ha d’entrar a dintre ajupint-se ja que l’entrada és molt baixa. Amb tot, ens consta que ha salvat moltes vides perquè aquí a l’hivern les temperatures són extremes i el torb hi freqüenteja. Però si algú és deixa la porta oberta, podeu trobar fins i tot glaç o neu a dintre de la barraca. En general no hi ha deixalles i l’indret és força net.

A darrera seu, els bombers de la Generalitat de Catalunya han posat una emissora d’emergència per avisar d’algun incident a la muntanya. Els bons muntanyencs, per regla general, volen fer la travessa des d’Ulldeter fins a Núria en una sola jornada deixant la barraca per a casos especials en cas de mal temps o altres imprevistos.

Barraca de Tirapits (2010)

Accés: Situats a prop de l’estació d’esquí de Vallter 2000 (a 22 km de Camprodon) hi ha una indicació uns metres abans que indica el començament de l’itinerari a peu cap al refugi d’Ulldeter. Esteu a 2.080 m d’altitud. Seguint sempre els senyals blancs i vermells de la ruta transpirinenca GR-11, en breu es travessa el Ter i en 30 minuts s’arriba al refugi d’Ulldeter a 2.220 m d’altitud del Centre Excursionista de Catalunya guardat a l’estiu amb tots els serveis (a l’hivern hi ha una part lliure). L’itinerari comença a pujar més fortament fins al Coll de la Marrana, 2.510 m (1h 15 minuts) i després davalla suaument cap a l’alta conca del Freser. A l’arribar als Aigols Podrits, replà al fons de la Coma del Freser, el GR-11 torna a pujar cap al Coll de Tirapits, on deu minuts abans i a la dreta una mica enlairada hi ha la barraca, 2.700 m (2 hores 15 minuts).

3 pensaments sobre “La barraca de Tirapits

    • Hola Ramon. Conec el teu bloc referent a la travessa del Pirineu… sempre m’ha sorprès i agradat la paraula “nyeues”!. Jo també he fet diferents etapes de la travessa parcialment. La veritat és que els cops que he entrat en aquesta barraca hi havia una mica d’aigua a dins i fangueig… segur que algú es va deixar la porta oberta o deu haver alguna filtració… Es molt poc acollidora però en cas de tempesta segur que deu ser el paradís!!!

  1. Retroenllaç: Resum mensual d’articles al bloc dels Indrets Oblidats (desembre 2012) « Josep Mauri

Deixa un comentari