La font del Faig de Cantonigròs

Aquesta destacada font, situada en una dolça i captivadora fageda ben a prop del poblet de Cantonigròs, és el naixement reconegut de la riera de Balà, curs fluvial que s’estimba uns quilòmetres més avall en l’altiu salt de Tirabous, ben a prop de Tavertet. La presència d’aigua a la font és molt minsa i normalment és eixuta, cosa certament sorprenent en el Collsacabra si la comparem, per exemple, amb les properes font del Rajolí o font Vella. De fet, podríem dir que la riera de Balà és la que més si ressent de la presència abundant i permanent d’aigua durant tot l’any al Collsacabra.

Font del Faig foto antiga

Foto antiga de la font del Faig de data desconeguda

La font queda per sota i molt apartada de la pista forestal asfaltada que porta de Cantonigròs a l’ermita de Sant Corneli, força concorreguda per ciclistes, excursionistes i altres visitants. Per aquest motiu, la solitud a la font és notòria en qualsevol època de l’any, tot i que el seu accés és indicat i és molt més visitada -no ens enganyem- que altres fonts d’aquest blog. La seva antiguitat coneguda ho denota la inscripció feta a la paret d’obra de la font “Bach Planas 1841” cognoms molt rellevants en aquesta part d’Osona. Uns seients de pedra fets a la mateixa font i un petit forat on havia una petita imatge al seu damunt, són els altres elements arquitectònics a destacar d’aquesta sòlida i històrica construcció Cabreresa.

Font del Faig de Cantonigròs (2)

La vistosa fageda que envolta la font

Detall de la font

Accés: Cal situar-se a la benzinera i residència situada a la part nord de la població de Cantonigròs. Des d’allà seguiu-la carretera de Rupit uns metres i tot seguit la deixeu per seguir la pista asfaltada -indicada- a l’ermita de Sant Corneli. Creu-la riera de Balà per un pont i tot seguit vieu la font dels Enamorats amb una aixeta arran de terra. Un camí indicat com a GR porta per la dreta al centre de Cantonigròs per l’agradable ruta anomenada “Camí dels Enamorats”. Tot seguit, a mà dreta deixeu la font del Rajolí; uns metres més i arribeu a la desviació indicada a l’esquerra que porta a la font del Faig. En total menys de quinze minuts des de la benzinera d’agradable passejada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s