La font del Faig de Cantonigròs

Aquesta destacada font, situada en una dolça i captivadora fageda ben a prop del poblet de Cantonigròs, és el naixement reconegut de la riera de Balà, curs fluvial que s’estimba uns quilòmetres més avall en l’altiu salt de Tirabous, ben a prop de Tavertet. La presència d’aigua a la font és molt minsa i normalment és eixuta, cosa certament sorprenent en el Collsacabra si la comparem, per exemple, amb les properes font del Rajolí o font Vella. De fet, podríem dir que la riera de Balà és la que més si ressent de la presència abundant i permanent d’aigua durant tot l’any al Collsacabra.

Font del Faig foto antiga

Foto antiga de la font del Faig de data desconeguda

La font queda per sota i molt apartada de la pista forestal asfaltada que porta de Cantonigròs a l’ermita de Sant Corneli, força concorreguda per ciclistes, excursionistes i altres visitants. Per aquest motiu, la solitud a la font és notòria en qualsevol època de l’any, tot i que el seu accés és indicat i és molt més visitada -no ens enganyem- que altres fonts d’aquest blog. La seva antiguitat coneguda ho denota la inscripció feta a la paret d’obra de la font “Bach Planas 1841” cognoms molt rellevants en aquesta part d’Osona. Uns seients de pedra fets a la mateixa font i un petit forat on havia una petita imatge al seu damunt, són els altres elements arquitectònics a destacar d’aquesta sòlida i històrica construcció Cabreresa.

Font del Faig de Cantonigròs (2)

La vistosa fageda que envolta la font

Detall de la font

Accés: Cal situar-se a la benzinera i residència situada a la part nord de la població de Cantonigròs. Des d’allà seguiu-la carretera de Rupit uns metres i tot seguit la deixeu per seguir la pista asfaltada -indicada- a l’ermita de Sant Corneli. Creu-la riera de Balà per un pont i tot seguit vieu la font dels Enamorats amb una aixeta arran de terra. Un camí indicat com a GR porta per la dreta al centre de Cantonigròs per l’agradable ruta anomenada “Camí dels Enamorats”. Tot seguit, a mà dreta deixeu la font del Rajolí; uns metres més i arribeu a la desviació indicada a l’esquerra que porta a la font del Faig. En total menys de quinze minuts des de la benzinera d’agradable passejada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s