La mina de Can Paloca

La mina de Can Paloca va ser una petita explotació de ferro iniciada al començaments del segle XVI en el moment més important de la farga catalana a la vall de Ribes.

Diverses galeries i explotacions a cel obert, composaven aquest petit complex miner d’escassa importància i poc rendiment. Com molt bé diu el rètol instal·lat a una de les entrades, també parcialment s’hi extreia arsènic i or. Quan es va esgotar el mineral, ràpidament la mina es va abandonar.

Mina de Can Paloca (4)

La visita a la mina és força curta perquè hi ha diverses entrades tapiades o esfondrades i tan sols una de les entrades laterals permet fer una petita visita i veure les diverses formacions minerals a les parets i sostre. Tot i no ser a cel obert totalment, la llum solar entra en aquesta part i en moltes ocasions, ramats d’ovelles es refugien en aquesta galeria del mal temps o del fred.

En aquest ocasió, més que la visita pròpiament a la mina, breu i no massa destacable, caldrà valorar en conjunt el vistós itinerari a peu de vint-i-cinc minuts de durada que hi porta des de Ventolà.

Mina de Can Paloca

Accés: Cal situar-se a la última corba forta de la carretera abans d’arribar al poblet de Ventolà, accessible per una bona carretera de muntanya entre Ribes de Freser i Planoles. Des d’allà, -rètol- un bonic sender herbat (a la part baixa de la corba, no confondre’l amb un ampli camí de ferradura), senyalitzat amb els senyals grocs d’Itinerànnia uns portarà en menys de mitja hora a la mina de Can Paloca. Les ruïnes de Can Paloca (que donen nom a la contrada) i la petita font de pedra picada just creuant el torrentet a mà esquerra, faran una agradable passejada d’alta muntanya per aquest recòndit paratge de la vall de Ribes.

Mina de Can Paloca (3)

La ruta continua cap a la mina de Can Possons però el desnivell existent que cal baixar fins arribar-hi, us fa pensar que potser no val la pena fer la volta i és millor visitar-la per separat.

2 pensaments sobre “La mina de Can Paloca

  1. Retroenllaç: Forn de Ribes de Freser | Patrimoni Existencial

  2. Retroenllaç: Ruta de la trasformació al Ripollès | Turisme científic i sostenible

Deixa un comentari