El pont i el Molí de la Bertrana

El pont i el Molí de la Bertrana són potser, les dos principals restes arqueològiques situades a la feréstega riera de les Gorgues entre la població de l’Esquirol i el salt d’aigua del Tornall, el més recòndit i isolat del Collsacabra.

Aquesta riera osonenca de curt recorregut i afluent del riu Ter per la seva esquerra, és la riera més cabalosa del Collsacabra ja que recull totes les fonts i pluges abundants de la part sud de la serra de Cabrera i Aiats i a més té l’al·licient afegit de ser una de les rieres de Catalunya que, tot i el seu curt recorregut (uns 12 km), salva un desnivell fins a l’entroncament amb el riu Ter d’uns 800 metres. Per tant, a primer cop d’ull, ja es pot pensar que el seu recorregut serà tenebrós, sobtat, amb corrents ràpides i salts d’aigua constants per poder superar el desnivell imperant entre el Collsacabra i la plana de Vic.

Diversos molins fariners es van situar a la riba de la riera de les Gorgues des de sempre per poder aprofitar les aigües abundants amb forta embranzida. Tots ells ja són un munt de ruïnes ja fa molts anys -algunes imperceptibles- però, la seva visita enclotada, selvàtica prop de salts d’aigua i gorgs, fan la seva descoberta imprescindible per a qualsevol excursionista o amant de la natura i l’art amb afany d’arqueòleg.

El pont de la Bertrana abans de la neteja de vegetació

Recordo ja fa molts anys el primer cop que em vaig acostar al Pont de la Bertrana des de l’Esquirol; el camí que descendia cap a la riera de les Gorgues cada cop es feia més estret i tortuós, les bardisses i la vegetació ho cobrien tot. Al fons de la clotada, van aparèixer les restes del que semblaven un pont, tot molt perdut i abandonat. Ara ja no es pas així: la llera del riu ha estat netejada de bardisses i vegetació i el camí és més ample i vistós. Tot i que no és un paratge massa visitat ni indicat -com tots els camins que voregen rius engorjats- ara s’hi està bé i és preciós contemplar la riera de les Gorgues en aquest punt.Pont de la Bertrana

Hi ha discrepàncies sobre l’estat del pont de dues arcades; per a molts sembla trencat i per a altres sempre ha estat així. La versió més estesa és que després de les cèlebres inundacions del 1940 la riera de les Gorgues va agafar un nou traçat i és el que ara es pot veure. El pont no serveix per a res perquè no travessa la riera. Vegem el que diuen els autors: Ramon Vinyeta diu al 1961 L’antic pont que durant segles facilitava un més còmode pas, fou emmenat aigües avall durant el memorable aiguat de 1940. La part que en resta no serveix de res en prendre l’aigua un més dreturer viarany. Quirze Parés escriu el 1979, aquest doncs -el pont- està ben sencer, però fora del curs actual de les Gorgues; i precisament a aquesta inesperada circumstància del desviament de la riera es deu que quedés en peu.

El llit eixut de la riera

El llit eixut de la riera

Un cop travessada la riera a gual, el corriol continua en direcció al Molí de la Bertrana i el salt del Tornall. Cal sortir del corriol principal per acostar-se a la riera, allà hi ha les restes minses de l’antic molí de la Bertrana. Situat junt a la confluència de la riera de les Gorgues amb el torrent de Riupregon, els aiguats del 1940 van posar punt final a la seva decadència. L’últim moliner havia marxat el 1925 i des d’aleshores el molí només era una modesta pagesia. Les restes que s’hi poden veure just al davant del salt d’aigua de seu nom, són molt bàsiques: es veu el cup, panys de parets i part de la mina. A la llera de la riera també es pot veure restes d’una antiga bassa i al torrent de Riupregon forats que denoten una antiga resclosa. Si segueix el camí principal en direcció al Vilar, després de creuar el torrent de Riupregon, un corriolet a la dreta porta novament a la riera i des d’allà es poden veure noves restes del molí, poc accessibles perquè el terreny és relliscós, ple d’aigua i molt abrupte.

Restes del Molí de la Bertrana vistes des d'enfront del Salt d'aigua

Restes del Molí de la Bertrana vistes des d’enfront del Salt d’aigua

Forats al Torrent de Riupregon delatadors de l'antiga resclosa

Forats al Torrent de Riupregon delatadors de l’antiga resclosa

Accés: L’únic accés possible és seguint el sender conegut com de les Gorgues de Sant Bartomeu. Situeu-vos a la població de Santa Maria de Corcó (L’Esquirol) al final del Carrer d’Osona, vora una escola. Allà hi ha la primera pilona informativa del sender que tot i estar indicat en molts punts amb rètols i senyals grocs, és perdedor, perillós i feréstec en molts trams com correspon a un itinerari per una gorja. Després de passar per la bonica Font de l’Escudella, el camí voreja per dalt tota la riera de les Gorgues. Arribeu a la cruïlla del camp de Tir al plat (25 minuts) allà el camí baixa definitivament al llit de la riera. Uns tres minuts després hi ha pilona informatiu de la ruta de les Gorgues a la dreta que inicia en aquest punt un traçat circular. Ara baixeu ja cap al fons de la gorja. Passeu el pont (tampoc cal) i passeu a gual la riera (35 minuts). Ja a l’altra riba, per bonic corriol, continueu per un ufanós sender fins arribar a una petita cruïlla indicada amb el rètol “El Vilar-Sant Bartomeu”. Heu d’agafar justament el corriol de la dreta el que no està indicat. El corriolet molt tortuós porta a la riera, al punt on hi ha el salt de la Bertrana i les restes de l’antic molí i bassa.

Restes del Molí vistes des del Torrent de Riupregon

Restes del Molí vistes des del Torrent de Riupregon

Més informació de recorreguts per la riera de les Gorgues a l’itinerari 6 del llibre “A peu per Osona“, Edicions Cossetània, 2003.

Deixa un comentari